-5.1 C
Priština
-0.9 C
Zürich
More

  Fëmijët që zgjedhin ushqimet mund të na sinjalizojnë diçka

  spot_imgspot_img

  Nëse fëmija rrefuzon të hajë ushqim tjetër pos atij i cili është i preferuar, mos e merrni si “vetëm një fazë”. Një studim i ri tregon se fëmijët që e përzgjedhin ushqimin kanë rrezik më të madh të zhvillimit të sëmundjeve psiqike më vonë në jetën e tyre.

  Hulumtuesit kanë studjuar 1000 fëmijë të moshave 2 deri në 5 vjeçe, i kanë intervistuar për shprehitë e tyre të të ushqyerit si dhe për problemet e tyre psikologjike. Më shumë se 17% e fëmijëve kanë qenë përzgjedhës të moderuar të ushqimit, që nënkupton se do të hanin vetëm disa ushqime të caktuara, rreth 3% kanë qenë përzgjedhës të konsiderueshëm që nënkupton se nuk do të hanin gati se asgjë jashtë shtëpisë. Në këtë kuptim, një fëmijë që përzgjedh ushqimin nuk është ai që rrefuzon të hajë spinaq apo brokoli, por ai që kufizon ushqimet të cilët do i konsumojë.

  Studimi gjeti lidhje mes ngrënies selektive dhe simptomet psikiatrike. Që të dy, të moderuarit dhe përzgjedhësit e konsiderueshëm, janë të prirë të vuajnë nga ankthi, ADHD, depresioni si dhe të jenë shumë të ndijshëm ndaj shijeve dhe ngjyrërave. Me shumë gjasa do të kenë një prind që abuzon me substanca narkotike, nëna që kanë pasur probleme psikologjike dhe konflikte familjare rreth ushqimit.

  Studjuesit sugjerojnë që mjekët të veçojnë të ushqyerin përzgjedhës sikur “ çrregullim i shmangjes/kufizimit të ushqimeve”, e jo të konsiderohet si një epizodë që do të kalojë. Nëse keni një fëmijë të tillë, hulumtuesit ju sugjerojnë të flisni me mjekun rreth opcioneve të tretmanit./kosovarja.ch/

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Këto cilësi të mashkullit, vlerësohen më shumë nga një femër

  Të gjithë meshkujt mendojnë që femrat janë të interesuara...

  Reduktimi i kripës dhe ndikimi në organizëm

  Kripa është pjesë e rëndësishme e dietës suaj kur...

  12 shenja që tregojnë se partneri ju dashuron çmendurisht

  Dashuria e vërtetë nuk është se vetëm ndjehet, por...

  8 mënyra për të rikthyer besimin tek vetja para çdo takimi të parë

  Nuk ka rëndësi sa takime të reja keni bërë...