Flokët thinjen kur trupi resht së prodhuari pigmentin melaninë që është përgjegjëse për ngjyrën e flokut.Bëhet fjalë për një proces natyral që shkon krah për krah me moshën.

Tradita shqiptare i quan flokët e bardhë si shenjë fisnikërie.

Por ata që i mbajnë thinjat, sidomos në moshë të re, duan disa përgjigje se pse u ka ndodhur të zbardhen para kohe.

Përgjigja është: stresi.

Ekspertët thonë se stresi është një nga shumë faktorët që nxit thinjen e flokut.

Një studim i publikur në revistën Nature, shpjegon se stresi nxit në organizëm mekanizmin “ lufto ose mbathja” që nëse mbetet aktiv shkakon shumë probleme në organizëm.

Kur njeriu është i stresuar, në organizmin e tij vërehet një prani e lartë e kortizolit por edhe disa ndryshime në sistemin nervor simpatetik.

Ky sistem përbëhet nga shumë nerva të cilat lidhen gjithashtu me çdo fije floku.

Substancat që çlirohen në trup si pasojë e stresit shuan aftësinë rigjeneruese të pigmentimit duke zhveshur flokun nga ngjyra natyrale.

Megjithatë, stresi nuk është i vetmi faktor që nxit thinjen e flokut.

Ekspertët kanë identifikuar disa prej shkaqeve të mëposhtme të zbardhjes së flokëve.

Problemet në ushqyerje

Sipas të dhënave, mungesat e vitaminave B12, zinkut dhe bakrit shkaktojnë shfaqjen e parakohshme të thinjave.

Këto ushqyes ndihmojnë në procesin metabolik që u jep flokëve ngjyrën natyrale.

Faktori genetik

Në shumë raste, faji pas shfaqjes së hershme të thinjave qëndron tek faktori genetik.

Në këtë rast, thinjat janë realitet i pandryshueshëm.

Ndotja mjedisore

Ndotja e përditshme që rrezikon flokun e dobëson shumë atë.

Këto goditje të njëpasnjëshme shkaktojnë eventualisht zbardhje të tij.

Duhani

Radikalet e lira që prodhohen nga pirja e duhanit shkaktojnë stres oksidues që dobëson prodhimin e melaninës dhe nxit zbardhjen e flokut.

Tiroidja

Ekspertët thonë se njerëzit që vuajnë nga tiroidja kanë tendencën të thinjen përpara kohe.

Ky problem vërehet kryesisht në rastin e hipertiroidizmit që shoqërohet edhe me hollim të flokut.