Rrëqethja pas lindjes është shumë e zakonshme, por shumë pak flitet për të, ndoshta sepse zakonisht kalon mjaft shpejt.

Gjinekologët shpjegojnë se pas një stresi të madh fizik dhe mendor, trupi relaksohet fiziologjikisht, kështu që muskujt e thellë që dridhen aktivizohen.

Kështu, ata heqin qafe “stresin e akumuluar”, duke e sjellë personin në një gjendje më të qetë.

Rrëqethja pas lindjes nuk është e rrezikshme, por mund të jetë e pakëndshme dhe pak e çuditshme, veçanërisht nëse dhëmbët kërcëllijnë derisa fëmija është në gjirin e nënës.

Nëse keni rrëqethje, duhet t’i informoni mamitë, sepse ato mund t’ju ndihmojnë duke ju mbuluar me batanije të ngrohta për ta bërë më të lehtë rrëqethjen.

Disa nëna shqetësohen se mbajtja e foshnjës gjatë rrëqethjes do të dëmtojë foshnjën, por lëkundjet e trupit në të vërtetë mund të qetësojnë të porsalindurin.

Ajo për të cilën duhet të kujdeset është siguria e foshnjës, domethënë mbajtja e bebes, kështu që mamia ose shoqëruesi gjatë lindjes mund të ndihmojnë, duke qenë me nënën.

Rrëqethjet duhet të pushojnë brenda një ore. Në raste të rralla, mund të vazhdohet edhe pas kësaj, për të cilën duhet të informohet mjeku.