Sa është ngjyra e flokëve me të vërtetë e dëmshme?

Një e treta e femrave mbi moshën 18 vjeç, dhe shumica e meshkujve, veçanërisht mbi të 40-at, përdorin rregullisht ngjyrën e flokëve dhe është pjesë përbërëse e shumë femrave që nga u shfaq, për më shumë se 30 vite. Por, fakti është se nuk dime mjaft rreth produktit i cili përmban një numër të kimikateve potencialisht të rrezikshme se çdo product tjetër kozmetik.

Ngjyrat e errëta të flokëve janë të dëmshme

Ngjyrat e flokëve janë të përbërë nga mijëra kimikate. Dyhsohen për efektin e tyre të dëmshëm për shëndetin që nga fillimi i përdorimit. Në 20 vitet e fundit janë kryer hulumtime të ndryshme shkencore se si ndikon ngjyra e flokëve në trupin e njeriut. Është vërtetuar se disa prej këtyre kimikateve janë kancerogjene. Është zbuluar se tek frizerët dhe femrat që rregullisht përdorin ngjyrëne flokëve kanë një rrezik 70% më të lartë të sëmundjeve kancerogjene, sidomos në fshikëz, gjak, palcën eshtrore dhe limfë. Gjithashtu, është në rritje edhe kanceri i gjirit si deh dyshohet se kjo mund të dëmtojë mëlçinë dhe veshkat, të shkaktojë çrregullime të ndryshme hormonale, si dhekanceri tek fëmijët nëse këto femra e përdorin gjatë periudhës së shtatzënisë.

Që nga viti 2003, Komisioni Evropian ka ndaluar 22 kimikate të ngjyrës së flokëve që janë konsideruar si rrezik potencial për shëndetin e njeriut. Kjo listë është rritur në vitin 2007 në 135 substancave të ndaluara! Një shtesë e 46 substancave mund të shkaktojnë reaksione të lëkurës të tilla si dhimbje dhe alergji.

Ngjyra e flokëve përmban më shumë se 20 substanca të ndryshme active, veçanërisht amoniak dhe peroksid hidrogjeni, para-fenil diamine dhe para-toluen diamine. Për peroksid hidrogjenin dyshohet se edhe në doze shumë të ulët toksike për sistemin e tretjes, nervor dhe të frymëmarrjes, mund të dëmtojë AND-në dhe të shkaktojë kancer. Është interesante se kjo është ndaluar në Japoni dhe Kanadë. Amoniaku shkatërron shtresën mbrojtëse të flokëve dhe në këtë mënyrë lejon që floku të marrë ngjyrë. Irriton lëkurën, sytë dhe rrugët e frymarrjes duke shkaktuar astmë dhe frymëmarrje të vështirësuar. Është zbuluar se kombinimi i këtyre dy përbërësve të zakonshëm mund të shkaktojë dëme të shumta. U zbulua se ngjyrat e errëta përmbajnë më shumë kimikate sesa ngjyrat e ndritshme, dhe disa përmbajnë madje edhe katran, gjë që e rrit edhe më tepër rrezikun e kancerit.

Tek ngjyrat më të lira përdoret edhe resorcinoli në kombinim me peroksidin gjë që jep qëndrueshmëri dhe jetëgjatësi të ngjyrës. Shkakton rrahje të shpejtë të zemrës, ndryshime në frymarrje, dhimbje koke, nervozizëm, të vjella e shumë të tjera.

Një nga substancat më të rrezikshme është p-phenylenediamine (PPD), i cili gjendet në të gjitha ngjyrat e flokëve, madje edhe tek disa që deklarohen si natyrale. Përdoret në ngjyrë për të mbajtur qëndrueshmërinë e ngjyrës. Konsiderohet gjithashtu si shkaktar për kancer në traktin urinar dhe në gjoks.

Ngjyra e flokëve mund të shkaktojë reaksione alergjike që manifestohen përmes dermatitit, veshët, fytyrë dhe skuqje të lëkurës, ndjesinë e djegies etj. Prandaj, është e nevojshme që para lyerjes së flokëve të bëhet test për alergji. Rreth 90% e ngjyrave konsiderohen si të rrezikshme për shëndetin, që do të thotë se përmbajnë substance toksike që janë kancerogjene.

Alternativa e shëndetshme

Sot në treg ka ngjyra me bazë bimore të cilët ngjyrosin flokun me pigmente bimore të bimëve si hither, manaferra dhe arra. Këto ngjyrosin shtresat sipërfaqësore të flokëve duke i dhënë një shkëlqim të bukur dhe pa shkatërruar strukturën e saj. Nga të gjitha ngjyrat e flokëve, ky lloj përmban më së paku kimikate sintetike. Magnesia e vetme ësht se nuk janë shumë gjatë të qëndrueshme.

Për fat të mirë flokët mund të ngjyrosen me ngjyrë në bazë bimore që nuk dëmtojnë flokun dhe nuk rrezikojnë shëndetin. Më i njohuri është kana, në të cilën grate kanë lyer flokët qënë Egjiptin e lashtë. Kjo mbron flokët tuaj nga klori, dielli, era dhe kushte tjera atmosferike. Mund të kombinohet edhe me bimë të tjera si vjollcë, arrë, kamomil për të arritur ngjyrë specifike dhe rigjenerim shtesë. Me shumë sukses mbulon flokët e thinjura.

Nëse, keni vendosur të përdorni ngjyrë sintetike për flokët, këtu po ju japim disa këshilla për të reduktuar ndikimin e tyre dëmtues.

  1. Përmbajuni udhëzimeve të mëposhtme për përdorim të ngjyrës. Aplikoni ngjyrën në dhomë të ventiluar mirë.
  2. Para lyerjes bëni testin e alergjisë.
  3. Bëni pauza gjatë lyerjes sa më shpesh të jetë e mundur.
  4. Pini 2-3 litra ujë në ditë. Kjo do të ndihmojë që substancat e dëmshme të lahen sa më shpejt nga trupi.
  5. Me ndihmën e teknikave të caktuara të frymëmarrjes arrihet metabolizëm më i mirë dhe truri dhe i gjithë trupi lirohen sa më shpejtë nga toksinat,prandaj edhe rekomandojmë praktikim të rregullt.

kosovarja.ch