Coronavirusi ka shkaktuar lindjen e shumë pikëpyetjeve për të gjitha kategoritë. Për nënat gjidhënëse UNICEF, prezanton katër këshilla se si të veprojnë në këtë periudhë pandemie.1. Të gjitha nënat që gjenden në zonat e rrezikuara ose me raste të konfirmuara të COVID-19, dhe që kanë simptoma si ethe, kollë ose vështirësi në frymëmarrje, duhet të kërkojnë kujdes shëndetësor sa më parë dhe të ndjekin këshillat e personelit mjekësor.

2. Konsideruar rëndësinë e gjidhënies dhe pamundësinë e transmetimit të viruseve të sistemit të frymëmarrjes përmes qumështit të gjirit, nënat mund të vazhdojnë gjidhënien, duke aplikuar kujdes të shtuar.

3. Për nënat me simptoma dhe me mundësi të vazhdimit të gjidhënies, masat mbrojtëse si në vijim duhet të aplikohen: vënia e maskës kur jeni afë fëmiut (dhe gjatë gjidhënies), larja e duarve para dhe pas kontaktit me fëmiun (përfshirë ushqyerjen), dhe pastrimi/dezinfektimi i sipërfaqeve, ashtu si duhet të bëhet në të gjitha rastet kur personat e dyshuar ose konfrmuar për COVID-19 janë në kontakt me të tjerët, përfshirë fëmijët.

4. Nëse nëna është në gjendje të keqe shëndetësore, ajo duhet të përkrahet të pompoj qumështin. Dhe t’ia jap qumështin fëmiut me lugë ose gotë të pastër – duke i’u përmbajtur masave të cekura më lartë për parandalimin e infeksionit.