Na pëlqen ose jo, në një moment gjatë jetës sonë, strijat do të shfaqen në lëkurën tonë.

Edhe pse janë një gjendje shumë e zakonshme e lëkurës, veçanërisht në faza të ndryshme të zhvillimit dhe gjatë shtatzënisë, ato mund të jenë shqetësuese nëse nuk e dini se çfarë janë dhe mund të ndikojnë në vetëbesimin .

Për të na ndihmuar të kuptojmë strijat, dermatologët dhe ekspertët shpjegojnë saktësisht se çfarë janë, pse ndodhin dhe mënyra më e mirë e parandalimit të tyre, si dhe mënyra e duhur për shërimin dhe zvogëlimi e paraqitjes së tyre (nëse dëshironi ta bëni).

Çfarë janë strijat?

“Strijat shkaktohen nga grumbullimet në kolagjenin dhe fibrat elastike në lëkurë”, shpjegon Dr. David Jack, mjek estetik dhe themelues i Klinikës Dr. David Jack .

“Kjo mund të shkaktohet nga shtrirja e vetë lëkurës ose si rezultat i faktorëve hormonalë që ndikojnë në qeliza, duke e bërë shtresën e kolagjenit më të dobët dhe më të prirur për t’u dëmtuar”.

Strijat në thelb janë një formë e dhëmbëzimit të lëkurës që mund të ndodhë kudo në trup, por kanë tendencë të ndikojnë në zonat të cilat kanë duruar një rrjedhje rritjeje, për shembull, gjinjtë gjatë pubertetit.

Ato mund të identifikohen nga pamja e tyre e veçantë në formë shiritash, që disa u ngjajnë shenjave të kthetrave. “Kur shfaqen për herë të parë strijat, ato kanë tendencë të jenë të kuqe, vjollcë, rozë, kafe të kuqërremtë, ose kafe të errët, në varësi të ngjyrës së lëkurës suaj. Me kalimin e kohës, ngjyra zbehet dhe ato fundosen nën lëkurën tuaj”, thotë Dr. Anastasia Therianou.

Pse krijohen strijat?

Strijat janë shumë të zakonshme dhe mund të ndodhin për një sërë arsyesh, siç shpjegon Dr. Therianou: “Strijat më së shpeshti vijnë së bashku me shtatzëninë, por ka disa raste ku ato mund të ndodhin për arsye të tjera”.

“Këto shpesh përfshijnë pubertetin, ku fëmija pëson një rrjedhë të papritur të rritjes, si rezultat i rritjes në peshë dhe rritjes së shpejtë të muskujve ose thjesht kur dikush ka fituar ose humbur peshë shumë shpejt”.

A janë të rrezikshme strijat?

Për fat të mirë, strijat janë krejtësisht të padëmshme për shëndetin fizik.

“Strijat nuk janë të rrezikshme dhe konsiderohen gjerësisht si një problem thjesht kozmetik”, shpjegon Dr. Therianou.

Sidoqoftë, nuk ka asnjë mohim se çdo lloj gjendjeje e lëkurës ka potencialin të ndikojë negativisht në shëndetin mendor të dikujt, si dhe në vetëbesimin e tyre. Është e rëndësishme të kërkoni mbështetje dhe këshilla nëse ndiheni keq në lidhje me strijat.

A largohen vet strijat?

Ashtu si plagët e tjera, strijat do të zbehen me kalimin e kohës. Sidoqoftë, ato janë të përhershme dhe mund të jenë akoma të dukshme.

“Skuqja në strija, në përgjithësi, do të zbehet me kalimin e kohës, por kur dëmi të bëhet, mbetet aty”, thotë Dr. Jack.

A mund t’i parandalosh strijat?

“Në përgjithësi, jo. Sidoqoftë, studiuesit kanë zbuluar se përdorimi i produkteve që përmbajnë acid hialuronik që është natyrisht i pranishëm në lëkurën tonë, mund të ndihmojë në parandalimin e strijave”, shpjegon Dr. Therianou.

Dr. Jack gjithashtu vëren se mbajtja e një peshe të qëndrueshme mund të ndihmojë në parandalimin e tyre.

“Fitimi i peshës dhe ndërtimi i trupit shpesh do të rezultojnë në formimin e strijave. Sidoqoftë, përveçse duke mos marrë proteina shtesë, duke e mbajtur peshën tuaj të qëndrueshme dhe duke trajtuar çrregullime hormonale herët, nuk mund t’i parandaloni me të vërtetë”.

Si mund t’i trajtoni strijat?

“Në studime, dy përbërës pa recetë duket se ofrojnë një lehtësim, acidi hialuronik dhe tretinoin (një retinoid)”. Gjëja më e rëndësishme është që të aplikoni trajtime aktuale herët, në mënyrë ideale sa më shpejt që shihni se shenja po zhvillohet.

Sidoqoftë, jo të gjithë janë kaq optimistë për zgjidhjet aktuale. “Nuk ka asgjë në treg që funksionon për strijat. Shumë kremra ​​janë menduar për të ndihmuar, por në të vërtetë këto janë gjithmonë joefektive pasi dëmtimi është shumë i thellë dhe i gjerë”, thotë Dr. Jack.