Lindje e parakohshme konsiderohet ajo që ndodhë para javës së 37-të. Ndërsa shkaktarët janë nga më të ndryshmit.

Çdo lloj inflamacioni sistemik ose infeksioni mund të bëjë që një nënë të ketë fëmijën e saj herët. Këtu përfshihen infeksione në gojë (siç është sëmundja e mishrave të dhëmbëve), vagina, mitra dhe veshkat. Prezenca e infeksionit është vërejtur tek shumë lindje të parakohshme.

Problemet e qafës së mitrës rrisin rrezikun e lindjes së parakohshme, veçanërisht nëse nëna ka simptoma të lindjes.

Rreziku juaj për të lindur herët është më i lartë nëse nëna ose motra juaj hynë në lindje të parakohshme.

Përdorimi i duhanit rrit rrezikun e lindjes së parakohshme. Nikotina bën që enët e gjakut në mitër të shtrëngojnë, gjë që mund të parandalojë që ushqyesit dhe oksigjeni të mos vijnë tek fëmija ose të kontribuojnë në lindjen e hershme.

Stresi psikologjik kronik në nivel të lartë, mund të bëjë që procesi i lindjes të fillojë herët.