Të rriturit preken nga të ftohurit e zakonshëm 3-4 herë në vit, ndërsa fëmijët deri në 10 herë. Barnat që reklamohen kundër këtij lloj të ftohuri përmbajnë zink dhe kohët e fundit janë përhapur zëra se zinku shtesë i marrë nga goja mund të shkurtojë kohëzgjatjen e një të ftohuri. Por sa e vërtetë është kjo? Një studim i ri në revistën kanadeze të mjekësisë (CMAJ) zbulon se në disa raste dozat shtesë të zinkut vërtet mund të shkurtojnë kohëzgjatjen e të ftohurit tek të rriturit deri në dy ditë.Sidoqoftë, fëmijët nën moshën 18 vjeç nuk patën ndonjë përfitim nga marrja e zinkut shtesë. Sipas studimit, rol luan edhe forma e zinkut: zinku kristalor doli se ishte më i efektshëm se zinku i jonizuar. Rezultatet e studimit shoqërohen edhe me disa këshilla për të treguar kujdes. Ndër efektet anësore të zinkut shtesë mund të jenë: shija e keqe, vjellje, dhimbje barku e diarre. Edhe drejtuesit e Federatës Amerikane të Medikamenteve paralajmërojnë se janë kundër spërkatjes së hundës me solucione që përmbajnë zink, sepse ato mund të shkaktojnë humbjen e përhershme të aftësisë nuhatëse.