Gratë mund të duhet të presin deri në tetë muaj që pjelloria e tyre të kthehet në normale pasi të ndalojnë kontracepsionin, thonë studiuesit.Shpejtësia me të cilën një grua mbeti shtatzënë varet nga lloji i kontracepsionit që ajo kishte përdorur sesa nga kohëzgjatja që ajo e kishte përdorur, shkruan “DailyMail”.

Gratë që vinin nga kontraceptivët injeksionë duhej të prisnin nga pesë deri në tetë muaj për të mbetur shtatzënë, ndërsa ato që ndaluan përdorimin e arnimeve kishin një pritje katër muaj.

Përdoruesit e pilulës morën, mesatarisht, tre muaj.

Ekipi nga Universiteti i Boston në Sh.B.A dhe Universiteti Aarhus në Danimarkë, kërkimi i të cilit është botuar në British Medical Journal, bashkoi të dhëna nga tre studime ku përfshiheshin gati 18,000 gra.

Në fillim të studimit gratë raportuan historinë e tyre kontraceptive, si dhe informacione personale, mjekësore dhe të mënyrës së jetesës.

Pyetësorët përcjellës janë dërguar për dy muaj deri në një vit ose derisa të raportojnë se kishin mbetur shtatzënë.

Studiuesit thonë se gjetjet e tyre ‘mund të informojnë rekomandimet klinike mbi vendimmarrjen kontraceptive’.

Ata shtuan se rezultatet e tyre nuk treguan ndonjë efekt të qëndrueshëm të përdorimit të këtyre metodave kontraceptive për një periudhë të gjatë kohore.

Pilula vazhdon të jetë zgjedhja më e popullarizuar kontraceptive për gratë në Mbretërinë e Bashkuar, me rreth dy të tretat e grave të moshës 20-24 që e marrin rregullisht për të parandaluar shtatzëninë.

Ndërkohë rreth 14% e grave që përdorin kontracepsion përdorin ose implante ose injeksione. Injeksioni është më shumë se 99% efektiv nëse përdoret në mënyrë korrekte, sipas faqes së internetit të NHS.

Ata me të vërtetë paralajmërojnë se mund të duhet ‘deri në një vit’ që pjelloria të kthehet në normalitet pasi injeksioni të mbarojë, ‘kështu që mund të mos jetë i përshtatshëm nëse doni të bëni një fëmijë në të ardhmen e afërt’.