Hydrolat ose uji i luleve, si nënprodukte të vajrave thelbësore, përbëhen nga uji dhe vajrat esenciale, kurse në kozmetikën natyrore përdoren shpesh për hidratim në formën e një toniku të butë, sepse ata nuk përbëjnë alkool, si deodorantat dhe si shtesat e kremërave, si dhe losionit për trup.

Ato janë shumë delikate dhe mund të përdoren gjatë gjithë ditës në formë të pastër duke aplikuar në fytyrë dhe për larjen e trupit, me ndihmën e një pompe apo një shtupe pambuku, dhe veçanërisht është freskuese në mot të nxehtë, kur lëkura ka nevojë për lagështi shtesë.
 
Bimët që përdoren për të prodhuar Hydrolat:

Trëndafilat – përdoren për t’u kujdesur për lëkurën e pjekur, të lodhur, të thatë dhe lëkurës së dehidruar.

Lulja e portokallit – ideale për lëkurën e yndyrshme dhe të ndjeshme.

Lavender – i përshtatshëm për të gjitha llojet e lëkurës. Ndihmon në djegiet nga dielli dhe për lëkurën shumë të ndjeshme.

Mendër (karamelë mente) – ndikon si anti-inflamator dhe ftohës, kështu që është shumë e mirë për përkujdesjen e lëkurës gjatë verës pas pickimit të insekteve, diegieve, tek kruarjet dhe alergjitë.

Hamamelis – antioxidanti më i fuqishëm në mesin e Hydrolatëve. Ideal për lëkurën e yndyrshme dhe të pjekur. Është i njohur si një face lifting i butë.

Sageshëruese – ideale për lëkurë normale dhe lëkurë të kombinuar dhe kundër të rrudhave.

Kamomili – rekomandohet për kujdesin e fëmijëve, sepse është e butë dhe anti-inflamator. Është e mirë për të gjitha llojet e lëkurës, duke përfshirë lëkurën që është e prirur për acarime.

Immortelle – rigjeneron dhe vepron kundër inflamacionit. Ideale për lëkurën e ndjeshme dhe të pjekur.

Fara tëkarrotave – E shkëlqyer për kujdesin pas pilingut të fortë apo dermabrazimit sepse e qetëson acarimin e lëkurës dhe dëmet.

Rozmarinë kemotipave verbenon – i përshtatshëm për të gjitha llojet e lëkurës, tonet dhe regjenerim të indeve.

Pema e çajit – ka veti antibakteriale të përshtatshme për kujdesin e problemeve të lëkurës dhe si një solucion pas rrojes.

TrumzëLinalool – përdoret për t’u kujdesur për puçrra fytyre si dhe për losion pas rrojes.

Shkurret – Përdoren zakonisht në përgatitjet e preparateve kundër rrudhave.