Duhanpirësit pak mendojnë rreth kësaj, por gjithmonë është mirë për t’ju rikujtuar që pirja pasive e duhanit, është dëshmuar e dëmshme për shëndetin e tyre që e konsumojnë, dhe atyre të cilët qëndrojnë afër tyre. Njerëzve rreth tyre i’u helmojnë zemrën.

Pirja e duhanit e dëmton trurin, duke zvogëluar rrjedhjen e oksigjenit të fetusit. Gjatë fëmijërisë dyfishon rrezikun e COPD-në, kurse tek të rriturit, ajo mund të shkaktojë humbjen e dëgjimit, mund të rrisë tensionin e gjakut, rrisë rrezikun e sëmundjeve arteriale periferike, degjenerimit makular të syve, dhe shumë sëmundjeve të tjera …

Hulumtimi i ri në qendrën mjekësore Mount Sinai në Nju Jork, ka treguar që ekspozimi i madh i pirjes passive të duhanit, është e lidhur drejtpërdrejt me një rritje të rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.

Ata i kanë analizuar të dhënat e të rreth 3100 njerëzve të moshës mes 40 dhe 80 vjet, të githë jo-duhanpirës, ku ata zbuluan se pirja pasive e duhanit është e lidhur me formimin e shtresave të rrezikshme në muret e enëve të gjakut rreth zemrës. Në varësi të shkallës së ekspozimit ndaj tymit të cigareve të njerëzve të tjerë, rritja e rrezikut sillet nga 50-90 për qind!

Hulumtuesit amerikanëkanë arritur në përfundimin se pirja pasive e duhanit duhet trajtuar të paktën njejtë si një faktor i rëndësishëm i rrezikut për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës dhe hipertensionit, nivelet e kolesterolit të tepërt ose me diabet.

Pirja pasive e duhanit çdo vit shkakton 600.000 vdekje. Këtë e kanë treguar rezultatet e studimit të parë global ndaj pirjes pasive të duhanit, implementuar dy vjet më parë, kurse të dhënat tregojnë se një e treta e vdekjeve janë fëmijët! /kosovarja.ch/