Moda shpesh na dikton çfarë këpucësh të veshim, pa ne e ndjerë për shëndet. Ortopedet, ndërkaq, theksojnë që për femra bartja e takave është shumë e rëndë, ndërsa moda tek fëmijët dhe të rinjtë të bartin atlete nga mëngjesi në darkë është –katastofale.

Është shumë rast i shpeshtë që moda të na diktojë çfarë këpucësh të bartim. Kështu për shembull femrat bartin taka të larta, e kjo është e dëmshme për kërce te nyejve dhe për gjunjë- paralajmërojnë ortopedët.

Bartja e shpeshtë e takave ndikon në ligamentet e këmbës dhe për këtë tek femrat që i bartin shpesh taket,  paraqiten ‘grushte hekuri’ dhe nganjëherë grushtet e hekurit duhet në mënyrë operative të largohen.

Mënyra e tjetër e modës gjithashtu është e rëndë për shëndet dhe këmbë. Kjo është bartja e patikave, nga mëngjesi në darkë, metodë kjo që e praktikojnë vajzat dhe djemtë e rinj sot.

Dihet për çfarë janë atletet, për trening dhe asgjë tjetër. Këto shpesh janë të bëra nga materiali sintetikë, përkatësisht nga materiali jo i shëndetshëm i cili bën që këmba të djersijë, që më vonë ju sjell tek sëmundjet kërpudhore.

Njëlloj, duhet t’i shmangemi edhe bartjes së kllompeve të drurit, sepse janë jo stabile. Shumë shpesh vjen tek lëndimi, zgjatja e nyejve dhe lëndime tjera për shkak të këtyre këpucëve jo stabile.

Më së miri është, rekomandojnë ortopedët, që të bartim këpucë të bëra nga materialet natyrale, siç është lëkura. Dhe kjo verës të hapura, kurse dimrit, normalisht, këpucë të mbyllura. /kosovarja.ch/