-6.2 C
Priština
-1.9 C
Zürich
More

  Shkallët e pubertetit tek vajzat

  spot_imgspot_img

  Vajzat adoleshente kalojnë përgjatë shume ndryshimeve në kohën që zhvillohen në të pjekura. Derisa kalojnë përgjatë pubertetit, trupi i tyre ndryshon në mënyrë të parashikueshme. Këto ndryshime ndonjëherë quhen Shkallët e Tanner-it dhe i ndihmojnë pediatrit tuaj të përcaktojë se fëmija juaj zhvillohet normalisht. Për femrat, Shkallët e Tannerit ndahen në ato të zhvillimit të gjinjve dhe qimeve të pubisit, sepse këto dy rajone nuk zhvillohen në të njejtën kohë.

  Zhvillimi i gjinjve

  * Shkalla e parë e gjinjve. Kjo është shkalla para fillimit të pubertetit. Ende nuk ka ind të gjinjve ndërsa areola është e rrafshët.

  * Shkalla e dytë e gjinjve. Prej moshës 8 deri 13 vjeçe. Një sasi e vogël e indit është prezente. Areola rritet në madhësi, por prap është e rrafshët barabar me gjoksin.

  * Shkalla e tretë e gjinjve. Prej moshës 9 deri 14 vjeçare. Indi i gjinjve shtohet dhe është më i gjërë se areola. Areola vazhdon të rritet dhe ende është e rrafshët në nivel me gjoksin.

  * Shkalla e katërt e gjinjve. Prej 10 deri 15 vjeç. Indi i gjirit vazhdon të rritet dhe shtë I ndarë nga muri i gjoksit. Areola dhe papilla tani janë ngriturdhe ndarë nga muri i gjoksit.

  * Shkalla e pestë e gjinjve. Areola rrafshohet përsëri në lakoren e gjinjve. Papilla është e ngritur nga areola.

  Zhvillimi i qimeve të pubisit

  * Shkalla e parë. Kjo është faza para fillimit të pubertetit. Nuk kemi qime të pubisit në këtë kohë.

  * Shkalla e dytë. Prej 9 deri 13 vjeç. Janë disa qime, me ngjyrë të hapur dhe të drejta, që paraqiten në pjesën e labisë së jashtme

  * Shkalla e tretë. Prej 10 deri në 14 vjeç. Më shumë qime fillojnë të paraqiten. Qimet fillojnë të marrin ngjyrë të mbyllur dhe të dredhohen.

  * Shkalla e katërt. Prej 10 deri 15 vjeç. Qimet e pubisit fillojnë të bëhen më të shpeshta, më të trasha dhe më të dreshura. Tani kemi më shumë qime, mirëpo jo sikur te të rriturit.

  * Shkalla e pestë. “Trekëndësh” tipik sikur tek të moshuarit, zgjerohet deri tek kofshët e brendshme.

  Të hutuar? Mos u merakosni. Nëse keni pyetje apo shqetësime se si adoleshenti juaj është duke përjetuar pubertetin, pyetni mjekun sepse ai mund të tregojë se si është duke u zhvilluar fëmija juaj./kosovarja.ch/

  foto: pixabay.com

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Këto cilësi të mashkullit, vlerësohen më shumë nga një femër

  Të gjithë meshkujt mendojnë që femrat janë të interesuara...

  Reduktimi i kripës dhe ndikimi në organizëm

  Kripa është pjesë e rëndësishme e dietës suaj kur...

  12 shenja që tregojnë se partneri ju dashuron çmendurisht

  Dashuria e vërtetë nuk është se vetëm ndjehet, por...

  8 mënyra për të rikthyer besimin tek vetja para çdo takimi të parë

  Nuk ka rëndësi sa takime të reja keni bërë...