-5.9 C
Priština
2.2 C
Zürich
More

  PSE FLEJMË: gjumi pastron trurin nga helmet

  spot_imgspot_img

  Nëse jeni pyetur pse na duhet që për çdo ditë të flejmë, më në fund fund shkenca ka një përgjigje. Trurit tonë, thjest i nevojitet një pastrim!

  Kërkimi i ri ka sqaruar qëllimin e gjumit. Truri përdor gjumin që të pastrojë toksinat e grumbulluara përgjatë ditës.
  Ekipi i shkencëtarëve amerikanë beson që „sistemi i largimit të mbeturinave“ është njëri nga faktorët kryesorë për shkak të cilit njerëzve u nevojitet gjumi. konstatimet bazojhen në zbulimin e vitit të kaluar për atë se truri ka „kanalizimin“ e tij vetanak, respektivish rrjetin e „gypave të ujësjellësit“ të cilat bartin tërë mbeturinat jashtë trurit

  Fjetja ka një rol të madh në fiksimin e memories dhe mësimit, mirëpo ekipi nga fakulteti i Mjeksisë në Roçester, besojnë që largimi i toksinave është njëra nga arsyet kryesore pse ne flejmë.

  – Truri ka një energji të kufizuar në dispozicion dhe duket që duhet që të zgjedhë në mes të dy gjendjeve të ndryshme funksionale, gjendjes së zgjuar dhe vetëdijes, apo gjumit dhe „pastrimit“ – tha njëra nga autoret Maiken Nedergard.

  Studimi, i publikuar në magazinën „Science“, ka treguar qe qelitë e trurit „tkurren“ gjatë gjumit për të krijuar hapësirë nëmes të neuroneve dhe mundësojnë që truri të pastrohet nga toksinat. Kërkimi sugjeron që moslargimi i disa proteinave toksike për shkak të mungesës së gjumit mund të ketë rol të rëndësishëm në zhvillimin e anomalive në tru.

  Nedegard ka thënë që rëndësia e vërtetë e këtyre zbulimeve do të dihet tek pasi që studimet të zbatohen në njerëz, por edhe ajo nuk do të duhej të jetë e komplikuar, marrë parasysh që kërkimet do të mund të bëheshin me ndihmën e rezonancës magnetike. /kosovarja.ch/

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Këto cilësi të mashkullit, vlerësohen më shumë nga një femër

  Të gjithë meshkujt mendojnë që femrat janë të interesuara...

  Reduktimi i kripës dhe ndikimi në organizëm

  Kripa është pjesë e rëndësishme e dietës suaj kur...

  12 shenja që tregojnë se partneri ju dashuron çmendurisht

  Dashuria e vërtetë nuk është se vetëm ndjehet, por...

  8 mënyra për të rikthyer besimin tek vetja para çdo takimi të parë

  Nuk ka rëndësi sa takime të reja keni bërë...