Shkencë: Ndjenjat intenstinale (zorrëve) janë shumë më tepër se një ndjenjë

Çdokush përjeton “ndjenjat” që burojnë apo vijnë nga brendësia e barkut tonë. Ndjesia e thellë nga brenda, fluturat në stomak apo ndjenja gjarpëruese e tmerrshme si rezultat i situatave negative, janë disa nga përvojat e përbashkëta. Si një fenomen i pashpjegueshëm, njerëzit kanë mësuar të besojnë dhe ta pranojnë këtë ndjenjë.

Qendra nervore mund të ndahet në sistemin tuaj qendror dhe periferik. Pjesa qendrore është truri juaj, ku ne i vëmë në përdorim të gjitha këto procese kognitive. Sistemi periferik është vendi ku dërgohen impulset nga truri në sisteme dhe funksione të ndryshme. Studiuesit kanë provuar konceptin e këtyre ‘ndjenjave’ dhe gjetjen se mund të kenë nevojë për ta ri-improvizuar përkufizimin e sistemit nervor periferik.

Një rrjet i dendur gjendet në zgavrën abdominale. Ky rrjet përbëhet nga më shumë se njëqind milionë neurone dhe quhet sistem nervor enterik (SNE). Dr. Jay Pasricha, drejtor i Qendres ‘John Hopkins’ për Neurogastroenterologji, ka kryer një hulumtim të njohur ndërkombëtarisht për temën në fjalë. Mjeku shpjegon se “roli i tij kryesor është kontrolli i tretjes, nga procesi i përtypjes e deri te lirimi i enzimeve që tretin ushqimin si dhe kontrolli i qarkullimit të gjakut që ndihmon në absorbimin e lëndëve ushqyese e deri në eliminimin e tyre”.

Ka studime në tërë botën që bëhen për të zhvilluar dhe kuptuar më mirë sistemin nervor enterik dhe lidhjen e saj me pjesën tjetër të trupit. Ka supozime se ky sistem është i lidhur me sindromën Bowl, kontrollin e metabolizmit dhe mund të jetë një mënyrë e mundshme për ne për të reduktuar rreziqet e diabetit Tip2. Duke kuptuar sistemin nervor enterik, më shumë do të mësojmë për neurologjinë në tërësi, por edhe me ndërlikimet e trupit në përgjithësi.

kosovarja.ch