Shafrani është një erëz me prejardhje nga gatimet tradicionale indiane.

Por studimet, në vazhdimësi kanë treguar se nuk është veç një shtesë që ju jep shije gatimve.

Përfitimet shëndetësore të erëzës ngjyrë protokalli, janë të shumëfishta.

Rezultate goxha të mira, ka dhënë në humbje peshe.

Të shijosh një pije të pasuruar me shafran  çdo ditë do t’ju ndihmojë të pakësoni yndyrën me 47 përqind në tre muaj, sipas studiuesve të Universitetit Tufts në Massachusetts.

Shafrani ndihmon në uljen e dëshirës për të ngrënë,  dhe ngadalëson metabolizmin.

Ai gjithashtu nxit qelizat yndyrore në vetë-shkatërrim. Efekti është aq i fuqishëm sa që në një studim në revistën Drug Research, personave u jepet një lugë shafran dhe ata humbin çdo ditë 6.6 herë më shumë yndyrë të trupit dhe 7.6 herë më shumë yndyrë në bark sesa ata që nuk e përdorën.