Kolesteroli është një lloj i yndyrës që është në mënyrë natyrore i pranishëm në trupin e njeriut, dhe është thelbësor për sintezën e hormoneve të kortikosteroideve, ndër të cilat janë hormonet seksuale: estrogjenit, progesterone, testosterone. Kolesteroli i nevojitet organizmit për prodhimin e kripërave biliare, dhe tretja e yndyrës nga ushqimi në zorrët do të jetë e pamundur pa të. Së bashku me yndyrërat tjera kolesteroli është natyrshëm i pranishëm  në gjak, por vetëm në sasi të caktuara.

Nivelet e ngritura të kolesterolit janë të rrezikshme për shëndetin e njeriut. Sikur diabeti, tensioni i lartë dhe pirja e duhanit, ashtu edhe nivelet e larta të kolesterolit në gjak janë shkaqet më të zakonshme të rrezikut të aterosklerozës në arteriet koronare, sulmet në zemër dhe infarkti.

Por është e nevojshme të bëhet dallimi në mes të kolesterolit „të dobishëm“ (HDL) nga kolesteroli „i dëmshëm“ (LDL). Kolesteroli LDL është ai që është gjetur në grimca LDL dhe nga i cili është depozituar në muret e enëve të gjakut duke shkaktuar arteriosklerozës. Ai akumulohet në formën e pllakës aterosklerotike që reduktojnë volumin dhe rrjedhën e enëve të gjakut. Por, për fat të mirë ekzistojnë grimcat HDL të cilat i zbutin këto efekte negative. Ato përmbajnë kolesterol HDL dhe e mbledhin tepricën e kolesterolit nga pika ku ka më shumë dhe e dërgojnë në mëlçi. Për këtë arsye, grimcat e HDL janë pastruesit me vlerë të enëve të gjakut. Niveli normal i LDL kolesterolit është më pak se 3 mol / litër, ndërsa niveli i kolesterolit HDL duhet të jetë më e madhe se 1 mol / litër.

Ushqimet më të shëndetshme që ndihmojnë në uljen e kolesterolit të lartë të gjakut duke ulur kolesterolin e dëmshëm LDL dhe rregullimin e nivelit të kolesterolit të dobishëm HDL:

 • Elbi – ushqim i pasur me beta-glucan i cili mund të ulë konsiderueshëm LDL kolesterolin (e dëmshëm) në gjak.
 • Orizi ngjyrë kafe – i pasur më ushqyesit që ndihmojnë ruajtjen e niveleve të shëndetshme të kolesterolit në gjak, përderi sa yndyra e përfitur nga krunde orizi ngjyrë kafe e ul kolesterolin LDL (e dëmshëm).
 • Brusnicë (Boronicë e kuqe) – studimet kanë treguar se si konsumimi i këtij fryti mund të rrisë kolesterolin e dobishëm – HDL në gjak.
 • Fara liri – fara të bluara nga liri mund të ulin kolesterolin LDL (e dëmshëm) në gjak.
 • Qepë të kuqe dhe të bardhë – kjo perime është e pasur me phytonutrients i cili përmbanë  squfur, gjithashtu ndihmon për të ulur kolesterolin LDL të dëmshëm.
 • Bishtajore – janë një shtesë e madhe për një dietë të pasur me fruta dhe perime për shkak të fibrës tretëse që është gjetur në këtë perime. Bishtajoret janë gjithashtu të mirë në uljen e LDL kolesterolit (të dëmshëm) dhe për të ruajtur nivelet e shëndetshme të HDL kolesterolit (të dobishme) në gjak.
 • Arra të pasura me yndyrna të shëndetshme monounsaturated dhe phytosterols, ndihmon për të ulur kolesterolin LDL të dëmshëm.
 • Tërshërë është ushqim i pasur me beta-glukan, i cili ul nivelin e kolesterolit, si dhe një komponim unik antioxidant që mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të radikaleve të lira që favorizojnë formimin e LDL kolesterolit (të dëmshëm).
 • Peshku i pasur me Omega-3 acide yndyrore të tilla si salmon, tuna, sardelet dhe zvogëlimin e kolesterolit VLDL dhe Taurine – një acid organik që përmban squfur, i cili më tej zvogëlon absorbimin e kolesterolit të dëmshëm në zorrët.
 • Fruta nga bujqësia organike sidomos brusnicë (boronicë e kuqe), rrush dhe boronica që përmbajnë polyphenols dhe phytonutrients, duke përfshirë çështje të ndërlikuara – e cila redukton kolesterolin triglycerides dhe parandalon oksidimin e kolesterolit dhe rritjen e niveleve të kolesterolit HDL (të dobishëm) në gjak,
 • Ushqimi nga Soja – përdorimi i proteinave nga soja e redukton LDL kolesterolin (e dëmshëm) dhe rrit kolesterolin HDL (të dobishëm) në gjak.
 • Perimet e rritura organikisht janë të pasura me gjëra ushqyese, të tilla si vitaminë E, vitamina C, beta-karotine dhe Niacin ndihmon uljën e LDL kolesterolit (të dëmshëm).