Megjithëse në 10 vitet e fundit shquhet për reputacionin e keq kur bëhet fjalë për ndikimin e shëndetit, së fundmi gjithnjë e më shumë flitet për rëndësinë e natriumit (sodiumit) në të ushqyerit tonë. Në vazhdim do të cekim se cila kripë është më e mirë, kripa e detit apo ajo e zakonshme.

Disa studime pohojnë se natriumi është shumë i rëndësishëm për shëndetin tonë. Ajo lidhet me rregullimin e presionit të gjakut dhe lëngjeve trupore, transmetimin e impulseve elektrike në mes trurit dhe qelizave të sistemit nervor, nxitjen e aktivitetit të zemres, madje përshpejtimin e metabolizmit.

Mesatarja që një person mund të konsumojë natrium është 3.3 gramë, kryesisht nëpërmejt kripës. Doza ditore e natriumit që rekomandohet nga ekspertët është 2.3 gr. ndërsa për ata që janë më të vjetër se 51 vjeçë e që vuajnë nga diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe sëmundjet e veshkave, rekomadohet doza me 1.5 gr. nga ana tjetër, ka njerëz që vuajnë nga mungesa e natriumit apo sodiumit në trup.

Problemi më i madh për shëndetin tonë është natriumi të cilin e sjellim përmes kripës së kuzhinës, e cila gjendet në ushqimet industriale të përpunuara. Shumë shoqata mjekësore theksojnë se shumë vdekje shkaktohen nga sëmundjet e zemres dhe do t’i kishim parandaluar sikur kripa të reduktohej në vetëm 2 gr. në ditë.

Ajo që është më e rëndësishme është të dini të zgjedhni llojin e drejtë të kripës si dhe sasinë e duhur për trupin tuaj. Kur ne marrim sasi të tepërta të natriumit, në qelizat tona grumbullohen lëngje të shumta të cilat shkaktojnë tension të lartë. Thjeshtë, duke eliminuar ushqimet e përpunuara industrialisht, do të arrihet deri në zvogëlimin e natriumit në sasi të shëndetshme. Por kjo nuk është e gjitha, tregimi vazhdon edhe me ndryshimin e rëndësishëm nga kripa e thjeshtë e kuzhinës tek ajo e detit.

Në të kaluarën, paraardhësit tanë e kanë përdorur në formën e saj natyrore, ndërsa sot kripa është e pasur me klorur natriumi dhe kalium të ulët gjë që mund të jetë kombinim shumë i keq për shëndetin. Ky kombinim rrit rrezikun e sulmit në zemër dhe infarktin. Nëse konsumoni ushqime që janë të pasura me kalium si: bananja, fasulja dhe perimet e gjelbërta, do të mbani ekuilibër të mirë të natriumit në trup.

Kripa e kuzhinës gjendet kryesisht në thellësitë e tokës dhe patjetër duhet që të përpunohet në mënyrë industriale për shkak të mineraleve tjera, ndërsa kripa e detit është shumë më pak e përpunuar dhe përmban shumë minerale, shumica e të cilëve janë shumë të mirë për shëndetin tonë. Kripa e detit, edhepse nuk përmban minerale si kalciumi dhe magnezi gjithsesi mban një mori tjera të mineraleve që janë të shëndetshëm për organizmit tonë.

Arsyeja pse shumica e njerëzve përdorin kripën e kuzhinës është Jodi, por edhe kjo nuk është një arsye e mirë. Përbërësit si hudhra, spinaqi, fasulja, algjet e detit, kungulli, susami, ananasi, dardha, pjeshka dhe soja e papërpunuar mund të sjellin sasi të mjaftueshme të jodit, kështuqë mund ta zëvendësojnë atë.

Prodhuesit e kripës së kuzhinës përdorin aditivë të ndryshëm. Në disa paketime të kripës janë hasur edhe ca grimca të sheqerit. Për të gjitha këto arsye që u përmendën, ekspertët rekomandojnë përdorimin e kripës së detit në vend të asaj të kuzhinës, megjithëse është pak më e shtrenjtë.