Duke qenë në vitet e tridhjeta, me të vërtetë do të thotë që ju jeni ende e re. Por a është edhe trupi juaj i ri? Studimet tregojnë se më shumë e më shumë njerëz janë fizikisht më të vjetër se mosha e tyre. Arsyeja? Jetesë të varfër – dietë jo e shëndetshme, palëvizshmëri, stresi, alkooli, pirja e duhanit … Ka shenja që tregojnë se trupi juaj është më i vjetër se ju, prandaj sigurohuni nëse trupi juaj është më i vjetër se ju.

Probleme me dhëmbët

Dhëmbët e dëmtuar janë normale në moshë mes 30 dhe 50 vjet. Normalisht në këtë moshë është konsideruar si normale humbja e smaltit dhe inflamacion të mishit të dhëmbëve. Megjithatë, nuk është normale që dhëmbët t`ju bien  ose të keni dhimbje të nofullës, ose gjakderdhje të mishit. Në situata të tilla është e rëndësishme për të vizituar dentistin dhe, natyrisht, të mbani higjienë të rregullt.

Shikim të paqartë

Pas 45 viteve, shumica e njerëzve duhet blerë syze, sepse nuk mund të lexojnë shkronja të shtypura imët dhe kjo është normale. Megjithatë, kjo nuk është normale nëse në moshën 30 deri 50 viteve nuk mund të shikoni qartë fytyrat apo format, sepse ju mjegullohet apo fusha e juaj e vizionit të bëhet e kufizuar sikur të  jeni në tunel. Nëse jeni duke u ballafaquar me simptoma të tilla, të jeni të sigurtë që të bisedoni me mjekun tuaj.

Dhimbje në nyje

Në qoftë se ju jeni në mes të tridhjetave dhe pesëdhjetave, ndërsa keni një dhimbje të nyjeve dhe shpinës që nuk ju zgjat shumë, ju mund të thoni se shëndeti juaj është i mirë. Por nëse ju jeni në atë moshë dhe ju dhemb shpina dhe nyjet çdoherë që mbani diçka, atëherë duhet të vizitoni mjekun. Simptome të tilla tregojnë se në shpinën dhe nyjet e juaja ka filluar të ndodhë diçka.

Problemet e kujtesës

Që ju nganjëherë harroni emrin e dikujt, ose  nuk mund të mbani mend se ku i latë çelësat, është krejtësisht normale. Megjithatë, nuk është normale nëse pothuajse çdo ditë jeni duke kërkuar makinën tuaj në parking sepse ju nuk mund të mbani mend ku e latë atë, në qoftë se e keni të  vështirë për të njohur fytyrat dhe ngjyrat, ose në qoftë se ju aksidentalisht i keni vënë çelësat në frigorifer. Problemet me memorjen janë pjesë e procesit të plakjes, por në qoftë se ju vini re se me të vërtetë shpesh harroni, ajo mund të jetë një shenjë e hershme e çmendurisë.

Lodhje e tepërt gjatë aktivitetit fizik

Vështirësi e lehtë në frymarrje pas ecjes së shpejtë apo ngjitjes në shkallët është krejtësisht normale në moshë nga 30 deri 50 viteve, por në qoftë se shpesh aktiviteti intenziv fizik ju shkakton simptome të tilla si marramendje, dhimbje koke të forta ose humbje e ajrit, ju duhet të mendoni për vizitë te mjeku. Në mënyrë të veçantë, këto probleme nuk janë konsideruar normale për këtë moshë.