Shtatzënia me binjakë mund të jetë intensive dhe emocionuese për shumë prindër. Por ka shumë faktorë që luajnë rol të rëndësishëm në rritjen e mundësive të konceptimit të binjakëve.

Disa nga këta faktorë janë të natyrshëm siç është historia familjare e binjakëve ndërsa faktorë të tjerë varen nga metodat e trajtimit dhe fizikalitetit të grave. Për të theksuar, ekzistojnë dy lloje binjakësh: binjakë identikë dhe vëllezër. Binjakët identikë lindin si rezultat i ndarjes së vezës së fekonduar në dy embrione ndërsa binjakët vëllezër lindin si rezultat i dy vezëve që fekondohen me dy spermatozoid. Konceptimi i binjakëve identikë është i natyrshëm ndërsa konceptimi i binjakëve vëllazërore ndikohet kryesisht nga shumë faktorë.

Gjenetikë

Një histori familjare e binjakëve konsiderohet si arsyeja kryesore për të konceptuar një lindje të tillë. Nëse ka një histori të binjakëve vëllezër nga ana e nënës, shanset e konceptimit të binjakëve do të rriten. Por nëse gjenet janë në të dy anët e familjeve (babai dhe nëna), atëherë shanset janë edhe më shumë. Për çiftet me një histori familjare të binjakëve, këshillimi gjenetik para lindjes është shumë i rëndësishëm për të parandaluar ndërlikimet e shtatzënisë.

Historia e mëparshme e binjakëve

Studimet thonë se nëse keni tashmë binjakë (ndoshta binjakë vëllezër) nga shtatzënia juaj e mëparshme, ekziston një mundësi e shtuar për të mbetur përsëri shtatzënë me binjakë vëllazërore. Shanset janë në raportin 1:12. Ndërsa, nëse keni binjakë identikë, atëherë shanset për binjakë identikë janë shumë të ulëta.

Mosha e nënës

Sipas një studimi, probabiliteti për të mbetur shtatzënë me binjakë rritet me moshën e nënës. Të dhënat nga studimi sugjerojnë se lindjet binjakë përbëjnë përqindjen më të lartë te nënat mbi moshën 40 vjeç.

Pesha

Disa studime thonë se gratë obeze ose gratë me një BMI më të lartë kanë më shumë shanse të binjakëzimit krahasuar me gratë me një peshë të shëndetshme. Kjo mund të jetë për shkak të niveleve të rritura të estrogjenit për shkak të yndyrës shtesë që mund të çojë në lëshimin e dy vezëve. Sidoqoftë, mbipesha para shtatzënisë lidhet dhe me rritjen e rrezikut të ndërlikimeve të tilla si diabeti gestacional dhe preeklampsia.

Dieta

Ushqimi dietik mund të jetë një nga faktorët thelbësorë për konceptimin e binjakëve. Ushqime të caktuara si qumështi, soja dhe peshku lidhen me rritjen e pjellorisë si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Konsumimi i këtyre ushqimeve mund të rrisë shanset e shtatzënisë binjake sipas disa studimeve. Sidoqoftë, konsumimi i këtyre ushqimeve nuk do të thotë që do të krijoni binjakë me siguri. Kjo vetëm do të thotë që shanset për konceptim binjak mund të rriten, duke marrë parasysh edhe faktorë të tjerë të tillë si historia familjare dhe gjatësia, pesha dhe mosha e nënës.

Burimi: Albanianpost.com