Studimet kanë treguar që në një nga pesë çanta me dorëza, ka aq shumë baktere, sa që paraqesin rrezik për shëndetin e njeriut.

Një studim i kohëve të fundit ka gjetur se artikulli më i ndyrë në çantën mesatare është krema për duar. Në paketimin e kremës për duar është gjetur më shumë bakterje se në një toalet mesatar.

Për buzëkuqin dhe lapsin për vetulla (maskara), rezultatet janë pak më të mira.

Testet e kryera nga Instituti i Higjienës, gjeti gjithashtu se çantat e lëkures janë më të ekspozuara ndaj baktereve për shkak të strukturës së pëlhures sfungjerore, që siguron kushte të mira për rritjen dhe përhapjen e baktereve.

Hulumtuesit sugjerojnë se gratë duhet të pastrojnë duart dhe çantat e tyre rregullisht me facoleta antibakteriale ose xhel, për të parandaluar kontaminimin.

– Çantat vijnë rregullisht në kontakt me duart tona dhe sipërfaqe të tjera, dhe rreziku i transmetimit të baktereve është shumë i lartë, veçanërisht për shkak se çantat shumë rrallë pastrohen. Kur këto baktere janë në çantë, ato mund të transmetohen lehtë nga dora në çdo sipërfaqe – thotë Peter Barat, drejtor teknik në Institutin e Higjenës.

Përndryshe, ky hulumtim është kryer pas studimit i cili tregoi që sipërfaqet e punës në kuzhinë janë aq të ndyra, sa që mund të shkaktojnë sëmundje.

Studimi gjithashtu zbuloi se doreza e frigoriferit dhe mikrovalës, janë plot me baktere.

Prandaj, ju këshillojmë që të jeni të kujdesshëm në mirëmbajtjen e çantës tuaj, dhe gjërave me të cilat keni kontakte më të shpeshta.