Pelini i ëmbël (artemisia annua) është i njohur për vetitë e tij të jashtëzakonshme shëruese. Artemisia annua është një ilaç i njohur bimor që përdoret ndër shekuj, për shkak të vetive të tij anti-virale, anti-bakteriale, anti-kancerogjene, anti-fungale dhe anti-inflamatore.

Vetitë anti-kancer. Aftësia e Artemisinës për të shkatërruar qelizat e kancerit është mbështetur në shumë studime. Fuqia e saj është e lidhur me aftësinë e përhapjes shpejt nëpër gjak. Forcën më të madhe të reagimit e ka në kontakt me hekurin. Të kombinuar sëbashku sjellin shërim, duke penguar rritjen e qelizave të kancerit. Pelin i ëmbël parandalon metastazën. Një nga aftësitë themelore të artemisinës është se ajo njeh qelizat e shëndetshme në krahasim me ato të prekura nga kanceri. Artemisina ka aftësinë për të trajtuar lloje të kancerit, duke përfshirë melanoma, leucemi, kanceri i gjirit, kanceri kolorektal, kanceri i vezoreve, kanceri i veshkave, mushkërisë, tumoret dhe lloje të tjera të kancerit. Është e njohur gjithashtu se artemisinin rrit efektivitetin e barnave të përdorura gjatë kimioterapisë.

Vetitë anti-virale. Artemisina është një agjent i fuqishëm kundër shumë infeksioneve virale, duke përfshirë: virusi i hepatitit B (HBV), hepatitit C (HCB ), virusi Varicella (VSV). Sekreti i Artemisinës qëndron në aftësinë e saj për të penguar replikimin viral përmes mekanizmave të shpërbërjes së qelizës, e cila është jashtëzakonisht e rëndësishme për rritjen e virusit. Ajo përdoret për trajtimin e infeksioneve serioze virale të tilla si hepatiti, encefalit dhe herpes.

Vetitë anti-bakteriale. Artemisia përdoret shpesh si një anti-mikrobial, duke shkatërruar llojet e baktereve anaerobe, mikrobet, E. Coli, Helicobacter pylori, kundër infeksioneve të stomakut dhe infeksioneve të tjera bakteriale të tilla: si dizenteri dhe tuberkulozi, ku artemisina ka një efekt shumë të fortë. Ajo përdoret gjithashtu për të reduktuar rritjen e baktereve në gojë, të tilla si: prishjen e dhëmbëve dhe është gjithashtu efektive në rastin e infeksionit të gojës.

Vetitë anti-fungale. Artemisina përdoret për të trajtuar infeksionet fungale të mushkërive, sidomos efektet anti-fungale të artemisinës janë prezente kundër patogjenëve fungal si Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus, Alternaria solani, Candida albicans, neoformans Criptoccocus, Fusarium okisporum. Komponimet e artemisinës shkatërrojnë murin qelizor të kërpudhave duke penguar rritjen e tyre.

Vetitë anti-inflamatore. Janë të njohura mjekësi efektet anti-inflamatore të artemisinës. Për shkak të këtyre efekteve artemisina përdoret në raste të tilla si: sëmundja inflamatore e zorrëve, artriti, gingiviti dhe periodontitis.

-Artemisina rrit sistemin imun duke vepruar si një agjent anti-bakteriale, anti-virale dhe anti-fungale. Ajo gjithashtu rregullon funksionet e mekanizmave të ndryshëm që ndikojnë në sistemin imunitar.

Nuk duhet të përdoret nga: Gratë shtatzëna ose gjatë periudhës së laktacionit. Pacientët që marrin barna anti-diabet dhe anti-epileptike./kosovarja.ch/

Artemisin mund ta gjeni në BioNatural Shop