Ky test i thjeshtë, që u bë një hit i madh në Weibo, verzioni kinez i facebook-ut, zbulon nëse një person është i bukur apo jo. E tëra që ju nevoitet është gishti i cili paraqet metodën më të mirë për të përcaktuar se cilit grup i përkisni. Testi i quajtur “metoda e identifikimit të bukurisë dhe shëmtisë” apo “kurthi i gishtit”. Si të zgjidhni testin? Vendosni gishtin tuaj tregues nga mjekrra në hundë, nëqoftëse gishti prek buzët tuaja, atëherë kjo tregon se ju jeni të bukur.

Mania për këtë provë sa vjen e rritet, në të cilën janë paraqitur edhe një numër i madh i personave të famshëm që e kanë provuar këtë lloj testi duke postuar edhe nga një foto të tyre. Testi në Weibo ka nxitur më shumë se 200.000 diskutime, ku numri më i madh i pjesëmarrësve janë femra.

“Inspektimi i bukurisë” të cilën disa e quajnë “të pashëm ose jo” është i bazuar në teorinë e relacionit 3:1. Këtë teori e përdorin edhe kirurgët plastikë, të cilët besojnë se bukuria bazohet në lidhjen e përsosur të hundës, gojës dhe mjekrrës. Sipas tyre, ata duhet të jenë në përputhje apo linjë të përkryer.

Kjo linjë e përsosur krijohet me vendosjen e gishtit tregues në fytyrë. Quhet edhe “Rickets E- line” sipas Dr. Robert Ricket, i cili në vitin 1950 e ka zbuluar këtë metodë.

Simetri dhe bukuri, po ose jo

Doktor Mark Holms nga “Qendra kirurgjike Mclndoe”, thekson se testi përcakton simetrinë e pjesës së poshtme të fytyrës si dhe përmasat e saj. Ai pohon se bukuria nuk qëndron vetëm në paraqitjen simetrike por kjo ka lidhje edhe me përputhjen simetrike të karakteristikave fizike. Si për shembull, ai përmend grekët e lashtë të cilët i kushtojnë vëmendje të madhe konceptit të simetrisë.

Ky test ka edhe kritikët e tij.

Edhepse testi bazohet në parimet klasike të cilat datojnë që nga koha e Leonardos Da Vinçit, ai i thjeshtëson ata dhe përdor vetëm një parametër – komenton Brent Taner, kirurgu plastik në spitalin “Spire Tunbridge Well” në Houvi.

Ai theksoi se idealet e bukurisë janë të ndryshme dhe dallojnë në vende të ndryshme të botës dhe se nuk ekziston “një bukuri e vetme”.

Siç theksoi Dr. Mark Holms, bukuria nuk është vetëm pamja fizike, por gjithashtu edhe energjia dhe personaliteti që personi e bart me vete./kosovarja.ch/