Të ulurit gjatë gjithë dites, përveç që është i keq për qëndrimin tuaj, poashtu ëdhtë i keq edhe për organet tuaja…

  1. Të ulurit për kohë të gjatë mund të shkaktojë dëme tek shumë organe – sëmundjet e zemrës, aktiviteti i tepërt i pankreasit, dhe madje edhe kancer të zorrës së trashë. Të ulurit shpesh ngadalëson qarkullimin e gjakut dhe muskujt konsumojnë me pak energji e cila shkakton akumulimin e yndyres në muret e eneve te gjakut.
  2. Kur nuk jeni aktiv, ju ngadalësohen funksionet e trurit që ua bën të veshtirë të mendoni, të përqendroheni dhe të mos harroni. Gjithashtu rritet mundësia e të pasurit dhimbje në qafë, shpinen e ngurtë dhe qëndrim të gabuar.
  3. Te ulurit shpeshe çonë në degjenerim të muskujve që prek kryesisht muskujt e barkut, kukat dhe të pasmet. Pershkak të mungesës së levizjës së muskujve abdominal, të ulurit shpesh mund të ndihmojë në shfaqjen e sedimenteve në këto fusha.
  4. Të ulurit shpesh dhe gjatë do të dobesojë kockat tuaja dhe do të shkaktojë probleme të shumta në këmbë, të shkaktuara nga qarkullimi i dobët i gjakut.
  5. Hulumimet kanë treguar se njerëzit që ulen shumë shpesh kanë një normë më të lartë të vdekshmerisë se sa ata që levizin rregullisht dhe mjaftueshem. Një studim ka treguar se ata që shumicën e kohës shikojnë televizion kanë 61% më shumë shansa për vdekje të parakohshme në krahasim me ata që shikojnë televizion me pak se një orë në ditë./kosovarja.ch/