Udhëzues i mrekullueshëm „24 orë“ – New York dhe aranzhimet e tij

Duke pasur parasysh se agjencitë lokale nuk kanë për të ofruar pothuajse asnjë aranzhim për në Nju Jork, ne kemi provuar që nga dora e parë të përcjellim përshtypjet e para të atyre që ishin atje me shpenzimet e veta. Në qoftë se Molla e Madhe (Big Apple) është në listën e destinacioneve që ju dëshironi të vizitoni, kurse buxheti juaj nuk është i pakufizuar, mos harroni se çelësi është tek durimi dhe planifikimi i kujdesshëm paraprak.

BILETAT

Të paktën gjashtë muaj përpara duhet të mendoni për blerjen e biletave dhe të shfletoni faqet e internetit. Ndër më e mira është sigurisht skyscanner.net dhe perms kësaj faqe, ju mund të merrni të gjitha fluturimet për në Nju Jork. Gjë e mirë është që të hyni në shërbimin e postës, sepse nëpërmjet saj ju mund të merrni informacion në lidhje me faktin se në qoftë se do të kishte një çmim veror promovues apo lirime të tjera. Ju duhet të mendoni për mundësinë e një fluturimi nga Budapesti, apo edhe Viena, sepse nga aty ka fluturime direkte që mund të jenë deri në 300 euro më të lirë, kurse transporti me autobus deri këto vende sillet midis 40 dhe 80 euro.

FORE PËR GJINDSHMËRI

Nju Jorku është një qytet që ofron mundësi të pabesueshme, madje edhe kur ju jeni duke vizituar për vetëm dhjetë ditë. Mundohuni të gjeni sa më shumë gazeta lokale dhe faqe të internetit dhe mësoni se si këto lirime që mund të gjenden. Shumica e Muzeve ofrojnë zbritje në ditë të caktuara ose hyrje  pa biletë. Në vendet ku turistët mblidhen në masë të madhe mund të gjinden nxitësit të cilët ofrojnë bileta të lira për shfaqje teatrale, klubet komedi apo koncerte. Faqja mjaft e mirë e internetit është www.checkoutnydiscounts.com, e cila në një vend tregon të gjitha zbritjet në Nju Jork, dhe të saktësuara me data.

VIZA

Për të mësuar rreth asaj se sa për afërsisht duhet pritur për termin të lirë për intervistë për vizë në ambasadën e SHBA-së, vizitoni faqen e internetit Visa Wait Time. Ju mund të planifikoni intervistën tuaj disa javë ose edhe një muaj më parë. Pasi që në amabasaden Amerikane në Kosovë ende nuk ofrojnë shërbime të dhënies së vizave, ne duhet të vizitojmë web faqe zyrtare të ambasadës Amerikane në Shkup http://macedonia.usembassy.gov/ dhe aty mund të zgjidhni informata për vizë për qytetarë të Kosovës, dhe tani e tutje ju mund të aplikoni online, rezervoni kohën për intervistë online si dhe do të gjeni të gjitha informatat hap pas hapi, të nevojshme për visa.  Nga dokumentet që ju nevojiten janë: formulari i plotësuar nëpërmjet faqes së internetit të Ambasadës, pasaporta (duhet të jetë e vlefshme për të paktën gjashtë muaj nga data e skadimit të vizës), një fotokopje të faqes së parë të pasaportës, pasaportat ose certifikatat e lindjes për të gjithë anëtarët e familjes, çertifikatë familjare, fotografi 5X5, posedimi i pronës për pasuri të paluajshme, fotokopjet e kartave të kreditit ose një deklaratë bankare për së paku 6 muaj të fundit, kontratat e punës etj. Tarifa e çmimeve për përpunimin e vizës është 126 euro.

AKOMODIMI

Për Nju Jork duhet të dini se ka dy probleme të mëdha për turistët – insekte dhe minjtë. Ka një numër të madh të faqeve të internetit për të gjetur akomodim, si dhe këshilla e vetme e vërtetë është durimi. Gjatë fundjavës, dhomat janë më të shtrenjta, ekziston edhe një tarifë që në përgjithësi nuk është e përfshirë në çmim, dhe është dy deri në tre dollarë në ditë. Qendra e Brooklyn dhe pjesa e mesme e Manhattanit janë më të mirat për të gjetur akomodim. Gazetari ynë ka qëndruar në „Loft“ hotel në Brooklyn ku është çmimi mesatar prej rreth 25 $ për një natë ku ai mori një shtrat të pastër dhe banjo, si dhe një kuzhinë që ju mund të përdorni me një mëngjes pa pagesë çdo ditë.

TRANSPORTI DHE USHQIMI

Metro i New York-ut është një labirint gjigant, por shumë shpejt mund ta zotëroni. Më e mira është që të bleni një biletë javore ose për një periudhë më të gjatë, sepse nuk ka asnjë kontrabandë. Bileta kushton rreth 30 $ në javë, dhe metroja është mënyra më e lehtë dhe më e shpejtë e transportit. Nëse jeni një pelqyes i ushqimit të shpejtë, ai është padyshim më i lirë, por duhet të dini se ky vend nuk duket i pastër dhe i rregullt si tek ne. Sigurisht, New York është i mbushur me njerëz dhe restorante ku mund të gjenden të gjitha kuzhinat e botës. Ekipi ynë ka ngrënë ushqim më të mirë në qendër të Brooklyn-it.

DALJET

Manhattani është përplot me bare të mbipopulluara, apo klube ku ka televizorë dhe shërbejnë ushqim. Çmimet e piejeve janë rreth dhjetë dollarë, dhe është mrekullueshëm në qoft se e kapni  „happy hour“, e cila mund të ju kursejë një shumë të konsiderueshme të parave. Party tematike dhe koncerte ndodhin çdo ditë. Atje, gjithçka fillon në kohë, kështu që nuk ka asnjë rast që në poster të shkruan që do të fillonte në orën nëntë, dhe koncerti të filloj në orën 11. Vizitoni www.nyc.com , ku mund të gjeni informacione të detajuara mbi bare, klube dhe koncerte.

TURNE TURISTIKE

Nëse ju doni të keni udhëzuesin tuaj profesional që t’ju tregon lokacione të caktuara, për këtë do të shpenzoni për rreth dhjetë dollarë. Ka turne tematike që të çojnë në vendin ku është filmuar ndonjë film apo serial. Bukuri e veçantë është kur ju vet të zbuloni lokacione. Central Park dhe „Strawberry Fields“ është një vend ku koha qëndron dhe duhet të gjendet në axhendën e të gjithë vizitorëve të Nju Jorkut. Statuja e Lirisë, Madison Square Garden dhe Empire State Building duhet patjetër që ti shihni. Një faqe e dobishme është www.allnewyorktours.com , ku gjenden të gjitha turnet të organizuara mirë.