Ecja në gjumë lidhet me stres dhe pagjumësi, për shkak të perceptimin persona të reales të gjitha që i bëjnë i bëjnë me qëllim, e shumica e të rriturve kujtohet çfarë ka bërë.

Sipas zbulimeve të sotme, e zgjuara jerm është e lidhur me gjenetik, e nga 80 për qind të njerëzve që zgjohen jerm të paktën njëri nga pjesëtarët e familjes në një periudhë jetësore ka ecur nëpër gjumë, kanë theksuar dijetarët e Montrealit kanadez.

Rreth 30% të familjeve e kanë të paktën një person që ju ecën në gjumë

Shëtitja jerm? Jo, tani më shumë shkruajnë mesazhe deri sa flenë

Edhe pse duket e rrezikshme, sidomos për ata që për herë të parë e shohin, dijetarët kanë shpjeguar që kjo është vetëm mit. Ata me analiza të hulumtimit në 15 vjetët e fundit kanë arritur që të sqarojnë marrëzitë e thjeshta, ka shkruar Counsel&Heal.

Mit: E zgjuar jerm në shumicën e rasteve është e rrezikshme

Edhe pse mund të jetë e rrezikshme, e zgjuara jerm në shumicën e rasteve zgjat shkurt kështu që ai që zgjohet nuk arrin të lëndohet. Ata kanë perceptim totalisht të ndryshëm të aktiviteteve të tyre ditore dhe me shumë lehtësi i kalojnë të gjitha pengesat. Vetëm në raste të rralla e zgjuara jerm mund të zgjasë më shumë dhe mund të jetë më e rrezikshme, ndërsa disa nga të anketuarit kanë grahur edhe veturën deri sa kanë qenë në gjumë.

Miti: E zgjuara jerm largohet zakonisht në moshë madhore

Kjo zvogëlohet me kalimin e kohës, e shpesh fëmijët zgjohen jerm në moshë nga 6 deri në 12 vjet. Në gati 75 për qind të rasteve e zgjuara e ecjes në gjumë në moshë të rritjes largohet vetë vetiu. Të rriturit e kanë gjumin më të keq në krahasim me fëmijët, ndërsa gjenda në gjumë të thellë është më e shkurtë për shkak të së cilën epizodat e ecjes në gjumë janë më të rralla.

Miti: Atyre që zgjohen jerm nuk i kujtohet ecja në gjumë

Në fazë të gjumit pjesë të ndryshme të trurit mund të flenë në kohë të ndryshme andaj ata që zgjohen jerm në të njëjtën kohë edhe janë në gjumë edhe janë të zgjuar. Pikërisht për këtë edhe mund të ju kujtohet gjithçka, posaçërisht të rriturve, në krahasim me fëmijët që më vështirë iu bien ndërmend.

Miti: Të gjitha që ata i bëjnë i bëjnë pa ndonjë shkas

Edhe pse atë që njerëzit që zgjohen jerm e deshifrojnë nuk ka asnjëfarë kuptimi, ata saktë i dinë arsyet e veta. Këto arsyeje nuk janë gjithmonë të qëllimshme, por ata janë të bindur që kjo është ajo që duhet të bëjnë, në të njëjtën mënyrë si në gjendje të zgjuar.

Kështu për shembull një prej vullnetarëve gjatë zgjuarës jerm qenin e ka çuar nën dush sepse pamenduar se kafsha është duke u djegur.

Miti: E zgjuara jerm nuk ndikon në gjendje të zgjuar

E zgjuara jem me të madhe ndikon tek ata gjatë kohës që janë zgjuar. Ecja në gjumë shpesh është pasojë e stresit dhe mungesës së gjumit, ndërsa 45 për qind janë aq të lodhur që mezi funksionojnë dhe flenë sa herë iu ofrohet rasti.