Në vitin 2010 dhe 2011, femrat në Amerikën Veriore janë pajisur deri me 3 miliardë dollarë të produkteve të higjienës femërore. Më shokuese se paratë e harxhuara, është fakti se kjo është pothuajse një industri tërësisht e parregulluar. Një raport i ri nga Zëri i femrave vë në pah praninë e materialeve toksike (si dioksinat, furanet dhe pesticidet) tek tamponët, pecetat higjienike, kremrat e ndryshme, dhe ngrisin zërin për rregullim më të mirë të këtyre produkteve. Toksinat lidhen me kancerin, sëmundjet endokrine dhe reaksionet alergjike.

Prodhuesve nuk u kërkohet ti paraqesin përbërësit në tamponët dhe produktet tjera higjienike pasi këto produkte konsiderohen si “pajisje mjekësore”. Sprejet, detergjentet dhe kremrat konsiderohen si kozmetike dhe pothuajse nuk u kushtohet rëndësi testimit. Është për tu habitur fakti se si materialet e përdorura në këto produkte mund të ndikojnë në shëndetin e femrave.

Andrea Donsky si avokate e konsumatorëve dhe shoqata Zëri i femrave janë duke udhëhequr kauzën për transparencë më të madhe të këtyre produkteve. Safe Cosmetics&Personal Care Products e cila është në zbatim që në mars 2013 kërkon të përmirësojë rregullimin e produkteve të kujdesit personal./kosovarja.ch/