17.7 C
Priština
More

  Si të bisedoni me fëmijët për seksin?

  spot_imgspot_img

  Shumica prej nesh e kanë të vështirë për të diskutuar këto çështje me fëmijët e tyre, pavarësisht nga fakti se motive seksuale janë të pranishme në shumë aspekte të jetës moderne – në reklama, filma, libra,  në rrugë…Edhe në qoftë se ne imagjinojmë një fëmijë, i cili është i izoluar nga mediet, lindin pyetje rreth seksit në varësi të moshës së tij. 

  Ne shpesh fshihemi pas faktit se ky diskutim do të çojë në shfaqjen e jetës së hershme seksuale të fëmijës, por sot një mbulesë e tillë nuk funksionon. Në qoftë se fëmija është i informuar, i lejon atij të shmangë situatën e shfrytëzimit seksual, duke mbrojtur veten e tyre në një situatë të vështirë.

  1. Pse e kemi kaq të vështirë të flasim për seksin me fëmijët?
  2. Më shpesh kjo ndodh për shkak të faktit se ne vetë e konsiderojmë këtë proces si të pisët, apo temë shumë të turpshme.
  3.  Përgjigjia pikërisht për këtë çështje, përcakton fëmijën.
  4. Nëse ju nuk e dini se çfarë të thoni, flisni për të kur të keni informacion të mjaftueshëm.
  5. Nëse ka ndonjë pyetje që ju shkakton siklet, flisni me terma teknik. Për shembull, në qoftë se ju e gjeni të vështirë për të përmendur organet gjenitale, flisni me terma mjekësorë si “penis” dhe “vagina” dhe kjo në një masë të madhe lehtëson sikletin tuaj.
  6. Është gjithashtu një ndihmë e madhe të përdorni vizatime ose diagramë. Dukshmëria gjithmonë e ndihmon për të asimiluar informacionin.
  7. Është më mirë të mos e mbingarkoni me informacione për seksin. Nëse fëmija nuk bën pyetje shtesë, rreth 15-20 minuta bisedë e mirë është e mjaftueshme.
  8. Gjithmonë bëni pyetje për të mësuar nëse fëmija ka kuptuar si duhet. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të pyesni mësimin. Nëse një fëmijë pas një bisede me ju, bën pyetje të reja – është një shenjë e mirë.
  9. Ndani përvojat tuaja- ide e mirë. Megjithatë, nëse ju keni pasur gjëra që nuk duhen thënë, tregoni kujdes pasi fëmija mund të identifikohet me prindin. “Në qoftë se mami ose babi e bëri atë  dhe unë mund ta bëj”.
  10. Është e rëndësishme që të jeni gjithmonë në dialog me fëmijën, sa më afër adoleshencës, aq më e rëndësishme është. Vetëm në dialog, fëmija mund të marrë pamje të gjera, që mund të kontribuojnë në realizimin e tyre.
  11. Nëse, pavarësisht nga disponueshmëria e informacionit, gatishmëria juaj për të folur është e vështirë, kontaktoni një profesionist – seksolog i njohur ose psikolog për t’ju ndihmuar të ndërtoni një skenar bisede me fëmijën mbi këtë temë.
  Burimi: revistapsikologjia

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Pushimet shijojnë më shumë me Prime Travel

  Ndërsa ditët e diellit të gushtit i lënë butësisht...

  Dëshironi të vraponi më shpejt, ndiqni këto tri këshilla

  Të gjithë e kemi dëgjuar frazën se duke e...

  Dëgjoni këto këngë për seks të ngadaltë dhe sensual

  Muzika mund të ndikojë në dëshirën tonë seksuale. Kështu...

  Çfarë është shtatzënia ektopike?

  Një shtatzëni ektopike mund të jetë një ngjarje shkatërruese...