A i thani rrobat e lagëta në shtëpi apo i lani dhëmbët menjëherë pasi që hani bukë apo pini, koha është që dikush të ju ndali dhe të ju shpëtojë organet e frymëmarrjes dhe dhëmbët që për këtë fakt janë në goditje.

  1. Thani rrobat në shtëpi

Rrobat e lara ndoshta ju duken të pastra, por në të fakt ato i pastrojnë rrezet sepse në to kanë mbetur shumë produkte që i keni përdorur për ti larë. Përveç kësaj, kështu rritet edhe lagështia dhe mund të vijë deri tek formimi i kërpudhave. Rreth 25 për qind e shtëpive në të cilat thahen rrobat pozitive është Aspergillus fumigatus, kërpudha e cila shkakton infeksion të mushkërive dhe ul imunitetin. E kjo që nuk i shihni, nuk do të thotë që nuk janë të pranishme.

  1. Lani dhëmbët menjëherë pasi që hani

Për shkak të kësaj vetie mund të shkatërroni smaltin dhe mbetjen e dhëmbëve. Pas diçkaje të thartë, sic janë lëngjet e pemëve, pijet e gazuara apo vera, pini një gotë ujë dhe prisni të paktën 30 minuta para se ti lani dhëmbët. Deri atëherë sekrecioni do të neutralizojë thartësira, shpjegon Sergio Lima Santiago, profesori i shkëlqyeshëm në Universitetin brazilian Ceará.

  1. Nga i ftohti në zjarr

Keksat, tosti i pjekur shumë, cipsi, pomfriti dhe disa të tjerë karbohidrate ngjyrë kafe përmbajnë dy substanca të pa qëndrueshme: sheqerin dhe aminokiselinën që quhen aspargin. Në temperatura të larta para fërgesës apo pjekjes nga këto bëhet akrilamidi, i cili është i lidhur me disa lloje të karcinomeve (përfshirë endometrinë e vezoreve dhe veshkave). Cipsi dhe pomfriti janë produkte veçanërisht shqetësuese nëse para fërgesës mbahen në frigorifer. Ftohti formon më shumë niseshte në sheqer, që rezulton me më shumë forma të substancave kancerogjene.

  1. Përdorni ilaç për kokë dhimbje kur ju mundon mahmurrleku

Mos kombinoni acetamiofenin me alkool (të cilin e keni në gjak). Disa hulumtime të reja kanë treguar se në këtë rast veshkat mund ta pësojnë shumë rëndë./kosovarja.ch/