Nxit qarkullimin në sistemin limfatik

Sistemi limfatik përbëhet nga anije që drejtojnë në të gjithë trupin që ndihmojnë në eliminimin e mbeturinave, baktereve dhe mikrobeve nga qelizat. Ndërsa sistemi limfatik ndihmon trupin të pastrohet vetë, një mbingarkesë e toksinave mund të prishë këtë sistem delikatë. Shumë njerëz nuk bëjnë ushtrime të mjaftueshme në botën e sotme, por lëngu limfatik kërkon lëvizje për të pastruar toksinat. Të jetosh një stil jetese kryesisht i ulur lejon krijimin e toksinave pasi lëngu mbetet në trup, gjë që mund të çojë në disa sëmundje.

Përmirëson qarkullimin kardiovaskular

A e dini se dushet e ftohta mund të ndihmojnë në përmirësimin e qarkullimit? Qarkullimi i dobët kardiovaskular bën që gjaku të ngadalësohet dhe trashet, gjë që mund të sjellë një tendosje në zemër. Nëse nuk korrigjohet, kjo lehtë mund të çojë në një sulm në zemër ose goditje në tru. Sidoqoftë, duke shpejtuar qarkullimin, gjaku mund të rrjedhë më mirë në të gjithë trupin dhe të ndihmojë në shpejtimin e metabolizmit.

Ul infolmimin e muskujve

Të gjithë e dinë atë ndjenjë të dhimbshme në muskuj pas një stërvitje intensive. Disa njerëz betohen duke bërë masazhe me vaj të nxehtë, por dushet e ftohta gjithashtu mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit. Sa herë që bëni stërvitje, veçanërisht si fillestar, muskujt duhet të shqyeni pak nga pak sa herë që vendosni rezistencë ndaj tyre për t’i bërë ato më të fortë. Ky proces shpjegon dhimbjen e fortë që ndjejnë njerëzit pas një stërvitje të fortë.

Dushet e ftohta ju bëjnë më të lumtur

Ndërsa marrja e dushit të ftohtë mund të mos kurojë përgjithmonë depresionin, sigurisht që mund të ndihmojë me simptomat përkohësisht. Një studim hulumtues i vitit 2007 zbuloi se dushet e ftohta, krahas mjeteve juridike tradicionale të tilla si pilula farmaceutike dhe terapia, mund të ndihmojnë në ngritjen e humorit dhe lehtësimin e simptomave të tjera të depresionit.

Dushet e ftohta ndihmojnë me depresionin sepse uji i ftohtë shkakton neurotransmetues që përmirësojnë humorin, të cilat mund të rritin nivelet e lumturisë. Një studim tjetër i rastit tregoi se pas katër muajve të notit në ujë të ftohtë në dimër, subjektet ndiheshin më të gjallë dhe aktive sesa grupi i kontrollit.

Ndihmon për humbjen e peshës

Meqenëse uji i ftohtë ndihmon për të stimuluar rrjedhën e gjakut, ai mund të forcojë metabolizmin tuaj i cili në mënyrë të pashmangshme do të ndihmojë në humbjen e peshës. Kur jeni i ftohtë, trupi juaj duhet të punojë më shumë për tu ngrohur. Plus, dushet e ftohta ndihmojnë në stimulimin e një lloji specifik të yndyrës në trup që shpejton humbjen e peshës.

Rrit shëndetin e lëkurës së flokëve

Nëse keni flokë ose lëkurë të thatë në mënyrë kronike, dushet e ftohta mund të ndihmojnë që ata të shfaqen përsëri të gjallë dhe të shëndetshëm. Uji i ftohtë zvogëlon madhësinë e poreve tuaja dhe shtrëngon lëkurën, plus ul numrin e vajrave që lëkura juaj prodhon në temperatura të nxehta. Dushet e nxehta irritojnë lëkurën dhe e thajnë atë, gjë që e bën lëkurën të humbasë lagështinë. Uji i ftohtë ndihmon në stimulimin e gjëndrave të flokëve, gjë që rrit gjallërimin dhe gjatësinë.