-5.9 C
Priština
2.2 C
Zürich
More

  Njohuritë rreth prezervativëve nuk janë vetëm njohuri e zakonshme

  spot_imgspot_img

  Përdorimi i gabuar i prezervativëve është ndodhi e shpeshtë dhe mund të çojë në plasaritje dhe rrëshqitje. Njohja e duhur për përdorimin e prezervativëve – dhe përdorimi i tyre – mund të paraqesin  dallimin në mes të jetës dhe vdekjes.

  Imazhi i ri i hulumtimit tregon se mënyra e gabuar e përdorimit të prezervativit – si që është vënia e prezervativit shumë vonë, mos përdorimi fare i prezervativit gjatë seksit, apo mos lërja e hapësirës e duhur në krye të kondomit – është përhapur në të gjithë botën.

  Hulumtuesit pohojnë se shkaku më i zakonshëm janë gabimet e përdoruesve të prezervativëve dhe joefektiviteti i prezervativëve si dhe se miliona të shtatzënive të paplanifikuara dhe infeksioneve ngjitëse për mes të seksit mund të shmangen duke përdorur prezervativët në mënyrë të saktë.

  „Ne vazhdimisht kemi nënvlerësuar se prezervativët mund të jenë të komplikuar për t’u përdorur,“ thotë për shtyp shkencëtari Richard Crosby, një hulumtues / bashkëpunëtor i vjetër në Institutin Kinsey.

  „Ekziston një treshe komplekse mes akteve seksuale, përdorimit të kondomit dhe dinamikës së partnerit të cilët vazhdimisht kanë nevojë për të drejtuar përdoruesit e prezervativëve.“

  Përndryshe, Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se përqindja e joefikasitetit të prezervativëve është 2%, nëse ato përdoren vazhdimisht dhe ashtu siç duhet. Në praktikë, megjithatë, për shkak të mënyrës se si ato zakonisht përdoren, shkalla e jo efikasitetit të kondomit shkon deri në 15%.

  Studiuesit thonë se kjo është e tejkalim i hendekut në mes të rrugës së drejtë të përdorimit të kondomit dhe mënyrës se si ata zakonisht përdoren, është një çështje e rëndësishme e përpjekjeve në të ardhmen të shëndetit publik për promovimin e mëtutjeshëm të përdorimit të kondomit.

  Gabime të zakonshme gjatë përdorimit të prezervativëve

  Për të krijuar studimin e tyre, shkencëtarët i kanë analizuar 50 studime të ndryshme mbi përdorimin e kondomit në 14 vende. Hulumtimet kanë treguar se plasje dhe shkarje të prezervativëve përbëjnë problemet e zakonshme, si problem më i përhapur janë lajmëruar gabimet gjatë përdorimit të tij.

  Përveç kësaj, shkencëtarët thonë se është e mundur që të deri tek plasja dhe shkarja e shpeshtë janë pasojat e përdorimit të padrejtë të prezervativëve. Për shembull, një studim zbuloi se sa është numri më i madh i gabimeve të raportuara në përdorimin e kondomit, më e madhe është mundësia e plasaritjes, rrëshqitjes, apo të dyja.

  Gabimet më të shpeshta të raportuara gjatë përdorimit janë:

  • Mos përdorimi i prezervativëve gjatë marrëdhënieve seksuale
  • Mos lënia e hapësirës në krye të kondomit
  • Mos zhvendosja e ajrit nga hapësira në krye
  • Vendosja e prezervativit në anë të gabuar
  • Mos përdorimi i lubrifikantëve në  bazë të ujit
  • Ndërprerja e parregullt e depërtimit

  Shkencëtarët theksojnë nevojën për edukim më të mirë dhe udhëzime më të qarta për përdorimin e prezervativëve.

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Këto cilësi të mashkullit, vlerësohen më shumë nga një femër

  Të gjithë meshkujt mendojnë që femrat janë të interesuara...

  Reduktimi i kripës dhe ndikimi në organizëm

  Kripa është pjesë e rëndësishme e dietës suaj kur...

  12 shenja që tregojnë se partneri ju dashuron çmendurisht

  Dashuria e vërtetë nuk është se vetëm ndjehet, por...

  8 mënyra për të rikthyer besimin tek vetja para çdo takimi të parë

  Nuk ka rëndësi sa takime të reja keni bërë...