Binjakët janë një çudi e vërtetë e vogël e natyrës, prandaj po ju zbulojmë disa gjëra rreth binjakëve.

Gjatë këtij viti vetëm në shtetet e Amerikës së Mesme do të lindin më shumë se 140 mijë cifte binjakësh, tonë statistikat. Po ju sjellim një listë me gjëra interesnte që lidhen me binjakët.

Si t‘i dalloni ata

Edhe pse disa thonë se nëna i dallon bineqtë me intuitën esa, at mund t’i dalloni lehtë edhe sipas kërthizës. Kërthiza është një mbetje e vogël me të cilën fëmija ka qenë e lidhur me shtratin në barkun e nënës. Kjo ndodh pas lindjes, kështu që nuk ka lidhje me gjenetikën. Një gjë tjetër që i dallon bineqtë monozigotë (nga e njëja vezë) janë vijat e gishtit. Ndonëse e ndajnë ADN-në e njëjtë, vijat e gishtave i kanë të dallueshme, pasi u janë krijuar në vende të ndryshme të mitrës, gjë që ndikon në zhvillimin e vijave të gishtërinjve.

Binjakët mund të ngjizen nga dy baballarë të ndryshëm

Nëse gruaja ka marrëdhënie sekksuale me më shumë meshkuj gjatë kohës së ovulimit, ka mundësi që dy spermatozoidë të dy personave të ndryshëm ta mbarësojnë të njëjtën qelizë-vezë. Ndonëse është i mundur, ky fenomen është tepër i rrallë.

Gjasat për të fituar bineq tani janë shumë më të mëdha sesa para 30 vjetësh

Që nga viti 1980 përqindja e lindjes së bineqve është rritur për 76 për qind, arsyeja kryesore për këtë është se gratë e sotme vendosin ta bëjnë shumë më vonë fëmijën e parë dhe mundësia për të bërë bineq është shumë më e madhe në moshën 30-vjecare sesa në moshën 20-vjecare.

 Fetusët që e ndajnë të njejtën mitër nuk do të thotë se me patjetër janë bineq

Ekzistojnë raste kur gratë të mbetura shtatzënë me një fëmijë, vazhdojnë të keni menstruacione dhe mund të ndodhë që edhe fetusi i dytë të depërtojë pak më vonë se i pari. Në këto raste fëmijët refuzojnë të lindin në të njëjtën ditë, prandaj njëra lind në kohën e caktuar ndërsa tjetra parakohe. Në këto raste, pavarësisht nga dita e njëjtë e lindjes, fëmijët nuk janë bineq. /kosovarja.ch/