Higjiena e gojës është thelbësore për të parandaluar sëmundjet dhe jo vetëm në gojë. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të mos qëndroni shumë gjatë pa larë dhëmbët.

Ekspertët paralajmërojnë: larja e dhëmbëve çdo ditë është thelbësore. “Proceset e para të kalcifikimit zhvillohen brenda 24 orësh, kështu që asnjëherë nuk duhet të kalojë më shumë se një ditë pa i hequr bakteret e pranishme në gojë, në të kundërt ato fillojnë të shkaktojnë pjesën më të madhe të patologjive parodontale. – shpjegon profesori Ugo Covani, Drejtor i Institutit Stomatologjik Toskan – IST. -Me fjalë të tjera, mjaftojnë 24 orë pa larë dhëmbët tuaj për të rrezikuar shëndetin tuaj oral ”. Dhe jo vetëm kaq.

Shëndeti themelor oral

Shenjat paralajmëruese? Skuqje ose ënjtje e mishrave të dhëmbëve, gjakderdhje ose shfaqje e gjakut pas përdorimit të furçës së dhëmbëve, me sa duket dhëmbë më të gjatë dhe hapësira më të gjera midis dhëmbëve. Por jo vetëm kaq. Shumica e patologjive dentare janë infektive: kjo është arsyeja pse kontrollimi i baktereve është çelësi për të bërë një parandalim serioz.

“Këshillohet të shkoni dy herë në vit tek dentisti. Gjithashtu, duhet të lani dhëmbët tuaj të paktën dy herë në ditë. Fili dentar pastron 85% të zgavrës së gojës, ndërsa furça vetëm 60%”, theksojnë ekspertët.

Dhëmbë të pastër, organizëm i mbrojtur

Studime të shumta vërtetojnë rëndësinë e higjienës orale për të gjithë organizmin: i sjell dobi zemrës dhe parandalon sëmundje të tilla si diabeti dhe mbipesha, si dhe – natyrisht – kariesi, gingiviti, periodontiti që sjellin humbjen e dhëmbëve ”.

“Kërkimet kanë treguar se disa sëmundje të zgavrës së gojës, përfshirë sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe periodontiumit, rrisin rrezikun e sëmundjeve të tjera shoqëruese si diabeti dhe sëmundjet kardiovaskulare – konfirmon Profesoreshë Gianna Maria Nardi, Studiuese në Universitetin Sapienza të Romës. Teknologjitë e sofistikuara ofrojnë seanca efektive të higjenës profesionale për kontrollin e biofilmës bakteriale, shkaku kryesor i inflamacionit të gingivave.

Ta dini!

Në shtëpi, furçat e dhëmbëve duhet të personalizohen sipas situatave të ndryshme klinike dhe anatomike.