Nëse vëreni ndonjë nga këto shenja, do të ishte një ide e mirë të shkoni për një ekzaminim të hollësishëm mjekësor.

Qe se çfarë duhet t’i kushtoni kujdes:

  1. Lëkura ka marrë një nuancë të verdhë – mëlçia dhe fshikëza e tëmthit duhet të ekzaminohen urgjentisht, sepse mund të ketë pasur një ndërprerje në sekretimin e tëmthit dhe deri në procese inflamatore.
  2. Lëkura është e zbehtë – dy probleme janë të mundshme. Së pari, anemia për shkak të mungesës së hekurit. Së dyti, frymëmarrje e dëmtuar për shkak të sëmundjeve të mushkërive dhe bronkeve. Është e dëshirueshme të jepet gjak dhe të bëhet fluorografia.
  3. Zbehje e përgjithshme me një nuancë të kaltër, veçanërisht thonjtë dhe trekëndëshat rreth hundës dhe gojës – ky është një sinjal i qartë se ka probleme me zemrën. Duhet të bëhet një EKG dhe ekzaminimi i zemrës nën ngarkesë.
  4. Lëkura ngjyrë mermeri (e zbehtë me venat gri) flet për enët e gjakut të brishtë dhe kapilarët dhe mungesën e vitaminave C dhe E në organizëm.
  5. E venitur, lëkura e varur është një simptomë e jashtme e sëmundjeve kronike rraskapitëse (diabet, çrregullime endokrine, etj.).
  6. Lëkura e yndyrshme mund të jetë simptomë e hiperfunksionimit të gjëndrave dhjamore ose çrregullimeve në shkëmbimin e lipideve (yndyrave). Sistemi tretës duhet të ekzaminohet dhe të jepet gjak për analiza të hollësishme.
  7. Shfaqja e një skuqjeje të madhe në fytyrë dhe trup tregon probleme me lukthin ose zorrët, më shpesh me lukthin, e cila është simptomë e intoksikacionit, ose hiperandrogjenizmit, pra një tepricë e hormoneve mashkullore.
  8. Lëkura e thatë me një nuancë të verdhë të zbehtë – mund të jetë një simptomë e çrregullimit të tretjes.