Makina larëse e enëve është një ndihmesë e vërtetë në shtëpi dhe bashkë me të kursejmë kohën që përndryshe do ta linim mënjanë për larjen e tyre.

Sidoqoftë, ka enë që nuk duhet t’i lani në të, andaj rekomandohet që  ato t’i lani me dorë.

Enë prej gize

Enëlarësja do të heqë shtresën mbrojtëse në enët dhe do të çojë në shfaqjen e ndryshkut, si në të ashtu edhe në makinë. Prandaj, do të ishte më mirë të lani këto enë me dorë.

Thika kuzhine

Për shkak të temperaturës së lartë, thikat mund të prishen me kalimin e kohës.

Enë kristali

Enëlarëset dhe temperaturat e larta kanë një efekt negativ në këto pjata delikate.

Enët prej druri

Ju mund të lani disa enët prej druri në makinë, është më mirë ta kontrolloni këtë në mbishkrimin e tyre, por ju duhet të shmangni mbajtësen e drurit, thikat me doreza druri dhe t’i lani me dorë. Arsyeja për këtë është e thjeshtë: për shkak të temperaturës së lartë, objektet prej druri do të humbin formën dhe cilësinë e tyre.

Pjata bakri

Enëlarësja mund të ndryshojë ngjyrën e këtyre enëve. Mënyra më e lehtë për ta pastruar është ta spërkasni me kripë dhe ta derdhni pak uthull. Lëreni të qëndrojë për rreth njëzet minuta, dhe më pas shpëlajeni nën një rrjedhë uji të vakët.

Enë plastike

Ata mund të shkrihen në makinë. Enët plastike të forta mund të lahen me makinë, por gjithmonë vendosini në raft në majë.

Enët prej alumini

Sigurohuni që t’i lani këto enët me dorë, pasi ato do të ndryshken në temperatura të larta, por gjithashtu do të dëmtojnë brendësinë e makinës suaj.

Enët me afishe

Sigurohuni që të lani kavanozët, shishet dhe enët e tjera që kanë kapakë me dorë. Për shkak të temperaturës së lartë, afishet në to mund të zhvishen dhe të mbyllin gypat e kanalizimit.