Ju bëni justifikime për sjelljen e tyre

Nëse ndonjëherë e gjejmë veten duke bërë justifikime për dikë tjetër, mirë, duhet të ndalemi. Tani, kjo mund të jetë një gjë e vështirë, veçanërisht nëse është dikush për të cilin kujdesemi thellësisht ose e duam. Problemi me bërjen e justifikimeve të vazhdueshme për dikë tjetër është i dyfishtë: (1) i mundëson personit tjetër që të vazhdojë sjelljen e tij negative pa pasoja, dhe (2) bërja e justifikimeve për njerëzit e tjerë për sjelljen e tyre do të dëmtojë një marrëdhënie tjetër: personin që ne po i jap justifikime. Është vetëm çështje kohe para se të fillojnë të ndjehen të përdorur dhe të keqtrajtuar.

Duke ia mohuar vetvetes të drejtën për tu menduar / zemëruar / vepruar

Nëse marrja e justifikimeve tona del jashtë kontrollit ose ne jemi aq të prirur për të mbajtur një marrëdhënie që nuk funksionon, ne shpesh do t’i mohojmë vetes të drejtën për të menduar, ndjerë ose vepruar.

Vazhdimisht duke u përpjekur për të rregulluar marrëdhënien në dobi të vogël

Një marrëdhënie është një rrugë e dyanshme. Të dy njerëzit duhet të jenë të gatshëm të japin dhe të marrin kohë pas kohe. Kur dikush nuk është i gatshëm të përgjigjet me llojin e përpjekjeve të nevojshme për të mbajtur një marrëdhënie të shëndetshme, shpesh ka pak gjëra që mund të bëhen. Nëse, përkundër përpjekjes sonë për ta bërë këtë, personi tjetër: (1) duket se ndryshon vetëm për një periudhë të shkurtër kohe ose (2) nuk pranon të bëjë ndonjë lloj ndryshimi në sjelljen e tyre, ka të ngjarë që një shenjë tregimi se marrëdhënia thjesht nuk do të funksionojë. Miqësitë nuk mund të detyrohen. Takimi nuk mund të detyrohet. Martesa nuk mund të detyrohet. Ne mund të “punojmë” në një marrëdhënie, por kjo është e mundur vetëm nëse të dy njerëzit janë të gatshëm ta bëjnë kohën dhe përpjekjen për ta bërë këtë.

Mendoni se  ndoshta ju jeni ata që po reagojnë shumë ose po bëheni shumë dramatik / i ndjeshëm

Herë pas here, është normale të marrësh me mend mendimet dhe ndjenjat tona. Në fund të fundit, ne jemi njerëzorë. Nuk është normale për dikë që ne jemi në marrëdhënie me të veprojmë në atë mënyrë që vazhdimisht na bën të vlerësojmë gjendjen tonë mendore dhe të hamendësojmë së dyti emocionet tona. Nëse kjo ndodh në mënyrë të përsëritur me kalimin e kohës, ekziston mundësia e fortë që personi tjetër të veprojë në mënyrë manipuluese.