Ka shumë mënyra për të përshkruar lëngun natyror që del nga vagina. Ai ndryshon në qëndrueshmëri, strukturë, erë, shije dhe vëllim në të njëjtën grua nga dita në ditë.

Gjatë pubertetit, disa hormone veprojnë së bashku për të rritur vaginën, mitrën, tubat fallopiane, vezoret dhe organet gjenitale të jashtme.

Hormonet estrogjen dhe progesteron kontribuojnë më së shumti në evolucionin e ekosistemit të lavdishëm që është vagina.

Vagina është një tub muskulor, elastik që shtrihet nga qafa e mitrës deri në hpajen e saj midis uretrës dhe anusit.

Shkarkimi natyror i vaginës është një koktej i pasur i këtyre përbërësve: transudat, mukus, djersë, vajra, laktobacile, rrjedhje menstruale dhe qeliza nga rreshtimi vaginal.

Nga periudhat e para të një gruaje deri në mneopauzë, hormonet menstruale nxisin shkarkimin e saj nga vagina. Mesatarisht ajo bën një deri në katër mililitra lëng vaginal në ditë.

Për disa gra, sasitë e tepërta të shkarkimit mund të shkaktojnë shqetësime. Disa gra kanë ektopi cervikale e cila mund të rrisë shkarkimin.

Kjo është ajo ku zona e qelizave të qafës së mitrës që prodhojnë mukus përballet me pjesën e sipërme të vaginaës në vend që të jetë brenda kalanit të qafës së mitrës.

Ndryshimi i pH të vaginës mund të çojë në rritjen e madhe të organizmave të tilla si candida, një maja e quajtur zakonisht mëllenjë. Shkarkimi tipik i shkaktuar nga mëllenja është i bardhë, i ngjashëm me gjizën dhe shoqërohet me një kruarje dhe nganjëherë skuqje.

Vaginoza bakteriale është një gjendje tjetër e mbiprodhimit, e një lloji bakteresh. BV mund të mos shkaktojë shkarkime shtesë të dukshme por nëse ndodh shpesh është me erë peshku.

Infeksionet seksualisht të transmetueshme nganjëherë janë shkaku i shkarkimit vaginal, më i dukshmi është klamidis,, gonorrea ose trikomona.

Kushtet e lëkurës së vulvës dhe vaginës gjithashtu mund të ndikojnë në shkarkimin e vaginës. Irritomi nga parfumet, deodorantët, sapunët dhe pastrimi i tepërt mund të çojë në dermatit kronik, ndërsa laja dhe spermicide mund të irritojë rreshtimin vaginal ose të ndryhsojë ekuilibrin delikat ekologjik.