Këto janë disa arsye pse nuk mund të mbeteni shtatzënë dhe që duhet të keni kujdes më të madh.

Woman hand holding pregnancy test and result is not pregnant

Faktorët kryesorë që zvogëlojnë shanset për të pasur një fëmijë janë të njohur: lindja dhe ushqyerja me gji, përdorimi i pilulave të kontrollit të lindjes, pirja e duhanit.

Shumë shpesh edhe mungesa e këtyre arsyeve nuk garanton që do të mbeteni shtatzënë.

Konsumoni shumë yndyrna trans

Ushqimi i yndyrnave trans, që gjenden në mallrat e pjekura, picat, snacks si patate të skuqura, mund të ndikojë negativisht në pjellori, që do të thotë që ovulimi nuk ndodh.

Mundohuni të kufizoni konsumin e këtyre ushqimeve pasi konsumimi i tyre në vend të karbohidrateve të shëndetshëm mund të shkaktojë deri në 73% rritje të rrezikut të një çrregullimi ovulimi.

Ju jeni duke ushtruar tepër

Ushtrimet mund të përmirësojnë pjellorinë tuaj në një farë mase, por është e rëndësishme të merrni sasinë e duhur të ushtrimeve.

Bërja e shumë mund të ndikojë në ekuilibrin tuaj të energjisë dhe të ndikojë negativisht në ciklin tuaj riprodhues.

Hulumtimet kanë treguar se ushtrimet ditore të gjata dhe intensive mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të mbetur shtatzënë. Moderimi është çelësi për të ruajtur shëndetin dhe mirëqenien tuaj.

Indeksi i masës trupore është i ulët

Pasja e një BMI më të ulët se normalja mund t’ju ​​rrezikojë në rritje të mosfunksionimit të vezoreve, infertilitetit dhe lindjes së parakohshme.

Çrregullimet e të ngrënit mund të shoqërohen me një BMI më të ulët dhe nganjëherë mund të ndikojë negativisht në menstruacione dhe pjellori.

Partneri juaj është i stresuar

Studimet tregojnë se pjelloria e një burri ndikohet ndjeshëm nga faktorët stresues të jetës, përfshirë punën, familjen dhe jetën shoqërore. Të qenit i paaftë për të përballuar këto probleme ka ndikimin më të madh negativ.

Ju përdorni lubrifikant të gabuar

Për të përmirësuar shanset e një shtatzënie, zgjidhni me kujdes llojin e duhur të lubrifikantit për ju. Lajmi i mirë: ka lubrifikantë që mund të jenë të dobishëm për pjellorinë mashkullore.

Disa kanë nivelin e duhur të pH (7.2-8.0). Të tjerët përmbajnë jone magnezi dhe kalcium që imitojnë lëngjet natyrore të vetë trupit.

Ju nuk mund ta llogaritni saktë dritaren tuaj pjellore

Ndonjëherë është e vështirë të bësh parashikime të sakta, veçanërisht nëse cikli juaj menstrual është i parregullt.

Ka aplikacione si Flo Period Tracker (falas për iOS dhe Android) që bëjnë parashikime të sakta të ciklit.

Përveç kësaj, sapo të mbeteni shtatzënë, mund ta mbani aplikacionin thjesht duke kaluar në modalitetin e shtatzënisë dhe duke shijuar informacione për zhvillimin e foshnjës dhe njohuri të personalizuara të shëndetit.