Një hernie i referohet një gjendje mjekësore kur një pjesë e një organi të brendshëm del jashtë përmes një hapjeje në një muskul.Vendet më të zakonshme për zhvillimin e hernieve janë në zonën e barkut dhe ijeve, shkruan American Pregnancy Association.

Zhvillimi i një hernie gjatë shtatzënisë nuk është gjithmonë një shqetësim i menjëhershëm nëse nuk bëhet i dhimbshëm.

Sidoqoftë, nëse lihet e patrajtuar përfundimisht mund të bëhet më serioze dhe madje të çojë në komplikime të rrezikshme për jetën.

Për shkak se muskujt kanë tendencë të shtrihen, dobësohen ose lirohen gjatë shtatzënisë, gratë janë më të ndjeshme ndaj zhvillimit të një hernie gjatë kësaj periudhe pas një: ngritje të rëndë, presionit të rritur në bark, tendosje gjatë lëvizjeve të zorrëve ose urinimit, pesha e tepërt ose dhe teshtije ose kollitje kronike.

Shenjat ose simptomat e hernies

Jo çdo grua përjeton shenja ose simptoma të një hernie gjatë shtatzënisë.

Pika fizike aktuale e një hernie mund të ndihet si një gungë kur shtriheni ose shtypni zonën. Ju gjithashtu mund të shihni fizikisht një fryrje nën lëkurë në vendin e një hernie, por disa nuk janë aq të dukshme.

Mund të përjetohet një dhimbje e shurdhër, e cila zakonisht bëhet më e theksuar kur jeni aktive, përkuleni, teshtini, kolliteni ose qeshni intensivisht.

Disa gra gjithashtu kanë më shumë vështirësi për të lëvizur ndërsa shtatzënia përparon dhe bëhen më të mëdha.

Pak mund të bëhet për të parandaluar një hernie.

Lajmi i mirë është që shtatzënia zakonisht nuk shkakton një hernie të zmadhuar.

Sidoqoftë, sigurimi i një mbështetje të mirë fizike në vendin e një hernie kur teshtitni, kolliteni dhe qeshni mund të parandalojë përkeqësimin dhe siklet të mëtejshëm.

Për të siguruar këtë mbështetje, ju thjesht mund të përdorni dorën tuaj dhe të shtyni hernia vetë gjatë ndonjë prej veprimeve të lartpërmendura.

Mund të jetë gjithashtu e nevojshme të minimizoni aktivitetin ekstrem fizik i cili mund të përkeqësojë një hernie.