Së fundmi ka filluar të kultivohet dhe të konsumohet në sasi më të madhe. Prandaj edhe sa i përket emrit, disa e njohin me emrin asparagus e të tjerë me shpargull, që është në gjuhën shqipe. Megjithatë është e rëndësishme të dihen vlerat e mëdha që ka konsumimi i tij.Meqë rritet në rrezet e diellit, shpargulli nuk përmban klorofil por është burim i acidit folik, fibrave, kaliumit e vitaminave të ndryshme. Ai është i pasur me antioksidantë dhe vetitë anti – inflamatore që ndihmojë në mbajtjen e trupit të shëndetshëm. Madje në përfitimet shëndetësore të tij, përfshihet edhe lugtimi i kancerit.

  1. Promovon shëndetin e kockave dhe zemrës

Vitamina K tek shpargujt mund të ndihmojë në rritjen e dendësisë së mineralit të kockave dhe të zvogëlojë normat e thyerjes për të përmirësuar shëndetin e kockave.

  1. Redukton inflamacionin

Asparagusi është i ngarkuar me antioksidantë që punojnë për të reduktuar probleme të ndryshme shëndetësore, përfshirë diabetin e tipit 2, sëmundjet e zemrës dhe kancerin.

  1. Punon si diuretik natyral

Ndihmon në rritjen e prodhimit të urinës duke përfshijrë detoksifikimin e trupit të kripës së tepërt, ujit dhe toksinave të tjera. Vetitë diuretike të shpargujve mund të jenë veçanërisht të dobishme për ata që vuajnë nga presioni i lartë i gjakut.

  1. Rregullojnë tretjen

Asparagusi përmban një lëndë ushqyese të quajtur inulin, e cila kalon e patrazuar në zorrët e mëdha për t’u bërë një burim ushqimi për bakteret e shëndetshme.

  1. Promovon një shtatzëni të shëndetshme

Hulumtimet kanë treguar se përfitimet shëndetësore të asparagusit përfshijnë gjithashtu një shtatzëni të shëndetshme. Folati në shparguj ndihmon në uljen e rrezikut të defekteve tek foshnjat. Gjithashtu ndihmon në formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe prodhimin e ADN-së.

  1. Promovon tretjen e shëndetshme

Fibrat tek asparagusi ndihmojnë në mbajtjen e rregullt të sistemit të tretjes. Gjithashtu ndihmon në uljen e rrezikut të diabetit të tipit 2.

  1. Ngritja e niveleve të energjisë

Asparagusi përmban tiaminë, e cila luan një rol të rëndësishëm në mënyrën se si trupi përdor energji. Thiami ndihmon trupin të konvertojë karbohidratet në energji për të rritur metabolizmin dhe obezitetin.

  1. Ndihmon në luftën kundër kancerit

Asparagusi përmban glutathione, një përbërës që ndihmon në shkatërrimin e kancerogjenëve. Hulumtimet kanë treguar se glutathione mund të ndihmojë në luftimin dhe mbrojtjen kundër llojeve të caktuara të kancerit, përfshirë kancerin e kockave, gjirit, mushkërive dhe zorrës së trashë.

  1. Lufton PMS

Ekstrakti i asparagusit mund të përdoret për të ndihmuar në zbutjen e fryrjes, depresionit, lodhjes dhe dhimbjeve menstruale duke mbajtur ekuilibrin hormonal gjatë menstruacioneve.

  1. Promovon shëndetin e syve

Përfitimet shëndetësore të shpargullit përfshijnë aftësinë për të luftuar radikalet e lira që shkaktojnë dëmtime në sy. Asparagusi përmban Vitamina A, e cila luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shikimit të shëndetshëm dhe zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të syrit.