Efektet e frikshme anësore për llakun e thonjve që askush nuk ju tregon

Kur unë fillova të lyej llonjtë e mi në shkollë të mesme, babai im i cili ishte prodhues i mobiljeve, mënjëherë vuri re se era që shkaktoi llaku ngjasonte me kemikalet që përdorte në punëtorinë e tij. Ai nuk mund të beosnte se unë nuk mbaja maskë për mbrojtje, njëlloj sikur punëtorët e tij, gjatë përdorimit të mjetit në fjalë.

Klikoni përmes slideshoë për të parë se çfarë kam zbuluar për gjërat pervazive. A kishte babai im të drejtë që të alarmohej?

E pra, rezulton se babai duhet të predikojë sepse një studim zbuloi se një kemikal i gjendur në manikyrin e thonjve përdoret poashtu edhe si ndalues zjari në mobilje (e ke nuhatur mirë babi!). ky kemikal, trifenil fosfat, ose TPHP, absorbohet përmes thonjve dhe lëkurës dhe në të vërtetë ka një efekt të tmerrshëm ndaj femrave.

Çfarë është?

Përgjigja do të ishte se ajo shkakton ndryshime në rregullimin e hormoneve, metabolizmin dhe sistemin riprodhues.

“Është shumë shqetësuese që lmanikyri i thonjve që i tregtohet grave dhe femrave të reja përmban një shkatërrues të dyshuar endokrin”, thekson Johanna Congleton, bashkëautore e studimit. Është edhe më shqetësues fakti kur mësohet se si trupat e tyre e thithin relativisht shpejtë këtë kemikal pasi të aplikojnë një shtresë të llakut.

Pra, sa shumë dhe cilat llaqe thonjsh në të vërtetë përmbajnë TPHP?

Studimi zbuloi se 49% e më shumë se 3000 llaqeve për thonj përmbajnë TPHP. Pra, është vërtetë shokuese pasi edhe markat më të njohura e përmbajnë këtë përbërës, madje edhe llaku juaj i preferuar që e përdorni rregullisht. Madje, disa as nuk e zbulojnë përmbajtjen e tyre.

E pra, mund të mendoni sërish kur bëhet fjalë për këtë hobi tuaj të preferuar!

kosovarja.ch