Joshua Zeichner, ka shpjeguar se çfarë është një infeksion kërpudhor në sqetull dhe si ndodh ai.

“Një infeksion kërpudhor i sqetullave duket ndryshe nga sa mendojnë gratë për herë të parë kur dëgjojnë se fjala është për një infeksion kërpudhor, dhe ky është një infeksion kërpudhor vagjinal.

– Kërpudhat janë, në fakt, një lloj kërpudhash ndërsa candida është lloji i kërpudhave që zakonisht shkakton gjendje si intertrigo, ndërsa llojet e tjera të kërpudhave duken si rrebull”, thotë Joshua Zeichner, drejtor i studimeve kozmetike dhe klinike në Departamentin e Dermatologjisë në Mount Sinai.

“Ka kushte që janë më shumë si infeksione sipërfaqësore të shkaktuara nga kërpudhat që nuk duhet të jenë atje – si sqetullat”, ka thënë ai.

Infeksioni kërpudhor i sqetullave shkakton skuqje të lëkurës. Karakteristikat që shfaqen në lëkurë quhen “lezione satelitore” – ato shfaqen në mes, mu në rrudha dhe përreth tyre ka pika të kuqe që duken si “satelitë” të vegjël.

Infeksioni kërpudhor i sqetullës ndodh më shpesh në verë kur ajri është i nxehtë dhe i lagësht dhe lagështia absorbohet nga rrudhat e lëkurës. Kjo krijon një mjedis ideal për formimin e kërpudhave.

Infeksionet kërpudhore janë më të zakonshme në zonën poshtë gjinjve, veçanërisht te gratë me gjinj më të mëdhenj, ose në zonën e gilcave. Ju mund të trajtoni një infeksion kërpudhor në sqetull me një krem antifungal, si p.sh., clotrimazole, dhe infeksioni duhet të zhduket pas disa ditësh.

Nëse nuk kalon, patjetër kërkoni ndihmën e dermatologut brenda një deri në dy javësh.