-6.4 C
Priština
1.7 C
Zürich
More

  Çfarë të dini për pubertetin dhe ndryshimet e zërit

  spot_imgspot_img

  A është biri juaj duke u pyetur pse zëri i tij është duke u thyer dhe çfarë nënkupton kjo? Mësoni se pse zëri i tij është duke ndryshuar dhe pse kjo gjë është e lidhur me pubertetin dhe zhvillimin.

  Puberteti dhe ndryshimet e zërit

  Zëri jonë prodhohet kur ajri me fuqi kalon nëpër fytin tonë dhe dridh telat e zërit. Goja dhe gjuha jonë luajnë rol në formimin e fjalëve, mirëpo është dyshja e telave të zërit që ndodhen në fyt që e influencojnë zërin se sa thellë apo lartë do të lëshojë tonin.

  Këto tela të zërit janë rripa të dyfishtë të kërcës dhe indeve tjera në kutinë e zërit të quajtur laring. Ato vibrojnë për të prodhuar zërat themelore që përbëjnë të folurin tonë. Ne i modifikojmë këto zëra me gojën tonë që të formulojmë fjalë. Sa më të gjata dhe të trasha të jenë telat e zërit, aq më të ulëta do të jenë zërat që prodhojmë. Kur të lindim, telat e zërit të të dyja gjinive janë të gjatësisë së ngjashme, të gjata rreth 2 milimetrave, që vazhdojnë të zgjaten përderisa fëmija rritet. Telat e zërit tek vajzat rriten 0,4 mm çdo vit, ndërsa tek meshkujt 0,7 mm që d.t.th dyfishin. Kjo rritje gradualisht ngadalësohet, duke i lënë vajzat me maksimumin e 10 mm ndërsa djemtë 16 mm. Teli më i gjatë i zërit d.t.th zë më i thellë, gjë që shpjegon zërin e thellë të meshkujve.

  Këto ndryshime në laring janë të lidhura edhe me rritjen e sasisë së testosteronit tek meshkujt gjatë pubertetit. Rritja e sasisë së testosteronit shkakton zgjatjen e kërcës së laringut dhe të telave të zërit, si dhe trashjen e tyre. Telat e trashë të zërit shkaktojnë ndryshimet e tonit të zërit, përcaktojnë ngjyrën e zërit. Pra, kur zëri i djalit tuaj fillon të ndryshojë, fajësoni testosteronin.

  Ndryshimet e zërit dhe ndryshimet tjera gjatë pubertetit

  Ndryshimet e zërit nuk vijnë vetvetiu. Pasiqë ndryshimet e zërit vijnë nga ndryshimet e nivelit të testosteronit, testosteroni shkakton edhe ndryshime tjera gjatë pubertetit, ndryshimet e zërit janë të lidhura me ndryshime tjera të trupit.

  Njëra nga gjërat që duhet të shënohet është se ndryshimet e zërit ndodhin në një pikë të caktuar të zhvillimit përgjatë pubertetit. Studimet tregojnë se ndryshimet e zërit ndodhin te djemtë që janë mes shkallës së 3 dhe 4 të Shkallëve të Tanner-it. Shkallët e Tanner-it shpjegojnë ndryshimet fizike në gjenitalet e meshkujve gjatë fazës së pubertetit. Mjeku juaj vlerëson shkallët në të cilat gjendet djali juaj andaj pyetni lirisht se në cilën shkallë ndodhet fëmija juaj.

  Çka është më interesantja, ndryshimet e zërit mund të lidhen edhe me gjatësinë e djalit tuaj. Kur zëri i djalit tuaj fillon të ndryshojë, shpesh është shenjë e fillimit të “zgjatjes së shpejtë”. Kjo “rritje e shpejtë” ndodh në kohë të adoleshencës kur gjatesia rritet me hap të përshpejtuar. Pasiqë zëri i djalit tuaj të pushojë së ndryshuari, zgjatja e tij fillon të pushojë. Ky nuk është proces i shpejtë pasiqë kjo zgjatje e shpejtë zgjat deri në tre vite.

  Puberteti me ndryshimet e zërit dhe ndryshimet e tjera që vijnë me të, është një kohë stresuese për adoleshentët , mirëpo kuptimi i këtij procesi lehtëson këtë periudhë për të gjithë. Nëse fëmija juaj është shqetësuar me atë se si tingëllon zëri i tij duhet që ta bindni se ndryshimet e zërit dhe grithjet janë normale dhe se nuk do zgjasin përgjithmonë. Lajmi i mirë është se kur zëri i tij fillon të ndryshojë, ai do fillojë të zgjatet në shtat, gjë që e ka dëshiruar gjithmonë.

  foto: pixabay.com

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Këto cilësi të mashkullit, vlerësohen më shumë nga një femër

  Të gjithë meshkujt mendojnë që femrat janë të interesuara...

  Reduktimi i kripës dhe ndikimi në organizëm

  Kripa është pjesë e rëndësishme e dietës suaj kur...

  12 shenja që tregojnë se partneri ju dashuron çmendurisht

  Dashuria e vërtetë nuk është se vetëm ndjehet, por...

  8 mënyra për të rikthyer besimin tek vetja para çdo takimi të parë

  Nuk ka rëndësi sa takime të reja keni bërë...