14.1 C
Priština
More

  19 gjërat që nuk duhet t`u thoni fëmijëve tuaj

  spot_imgspot_img

  Fatkeqësisht fëmijët nuk vijnë me manual përdorimi, andaj edhe bëjmë shumë gabime kundrejt tyre. Njëra nga gjërat më të rëndësishme që kam mësuar si prind është se si të flas me fëmijët.

  Ja disa këshilla se çfarë nuk duhet t`u themi:

  1. Jam krenare në ty. Kjo deklaratë i bën fëmijët të ndjehen përgjegjës për krenarinë e prindërve. Në vend të kësaj është mirë që t`u thoni se kanë vepruar mirë për veten e tyre.

  2. Vepër e mirë. Është më produktive të ceket procesi që ka sjellë deri tek vepra e mirë që të inkurajoni fëmijën edhe më tej. Shembull, është më mirë që kur të marrë nota të mira ti thoni se paska punuar shumë për një gjë të tillë se ta lavdroni për arritjen.

  3. Duhet të jesh shembull i mirë për vëllanë tënd. Fëmijët më të vjetër mund të gabojnë duke dashur të trheqin vëmndjen nga vëllau/motra më e vogël. është më mirë ti thoni se ai veçmë është një shembull i mirë që duhet ndjekur.

  4. Prit babanë/nënën derisa të kthehet në shtëpi. Është gabim i madh kur nëjri prind përdoret si ndëshkues pasiqë prindërit duhet të jenë të barabartë. Më e mira kur të gabojë fmëija është të mos nguteni me deklarata dhe tia bëni me dije se ka vepruar keq mirëpo nuk do të thotë se do të dënohet përderisa e kupton gabimin.

  5. Jam i turpëruar prej teje. Mos e ëni fëmijën të ndjehet si turpi i familjes. Në vend të kësaj i tregoni se ndjeheni keq që ka vepruar gabimisht, mirëpo prap e doni atë ashtu si është.

  6. Nuk do të fal kurrë. Reagimi i shpejtë është diçka e panevojshme. Në vend të kësaj bëni që ai të pranojë gabimin e bërë dhe të përmirësohet.

  7. Mos u brengos, gjithçka do të rregullohet. Mos i mësoni që të anashkalojnë problemet e tyre, është më mirë si prind që tu shpjegoni se si ti zgjidhin ato.

  8. Unë do e bëj. Është e mundimshme të shihni fëmijën si mundohet me detyrat e matematikës mirëpo gaboni nëse i bëni ju, është mirë që ti bëni së bashku, ti ndihmoni dhe ta mësoni.

  9. Mos qaj. është me rëndësi që fëmijët të shprehin emocionet andaj mos ua ndaloni një gjë të tillë. Në vend të kësaj diskutoni për problemin dhe tregoni se është ok që të qajë kur ka nevojë. Dhe ta përqafojë fëmijën.

  10. Të mendosh për seks është keq për moshën tënde. Në vend se në pyetjet rreth seksit ti thoni se do të përgjigjeni kur të rritet më shumë, është më mirë që ti tregoni gjërat që mund tia shpjegoni për moshën që e ka fëmija.

  11. Nëse e ha tërë ushqimin, mund të kesh desert. Është gabim i madh që ta detyrojmë fëmijën të hajë ushqim të shëndetshëm për shkak të shpërblimit që nënkupton ushqim jo të shëndetshëm.. Duhet tu shpjegoni se ushqimi i shëndetshëm e bën trupin më të fortë.

  12. Nëse nuk e pastron dhomën, do të të rrah. Edhe ky rast kërcënues duhet shmangur. Në vend të kësaj thuani se nëse e pastron dhomën mund të luajë me shokët, d.m.th të tregoni pozitivitet.

  13. Nëse kujdesesh për veten, do të jesh i shëndetshëm. Nëse keni persona më të moshuar në familje, ky koment do të sjellë pyetje të shumta nga fëmija juaj. Më mirë është ti thoni se edhe njerëzit e shëndetshëm sëmuren miëpo shëndeti ndihmon që të shëroheni më shpejtë.

  14. Financat familjare nuk janë brengë e jotja. Brenga për financat është problemi më i madh i një familje, ndërsa nëse kemi mosmarrëveshje rreth tyre, fëmijët mund të dëgjojnë dhe të brengosen. Në vend të kësaj është mirë tu shpjegoni se financat janë menaxhim i të hollave dhe nëse dëshiron fëmija mund t`ia mësoni se si bëhet.

  15. Jam dëshpëruar prej teje. Një gjë e tillë e bën fëmijën të mendojë se e ka humbur dashurinë nga prindi. Në vend të kësa i tregoni se sa jeni habitur me ndodhinë e fundit.

  16. Eja këtu, tani! Është më mirë ti jepni kohë fëmijës që të kuptojë dëshirën tuaj sesa ta ngutni atë. Më mirë është ti thoni se është koha për të shkuar.

  17. Kjo është e tmerrshme. Kur ndodh ndonjë gabim, nuk është mirë që të prekin në ndjenjat e fëmijëve. Në vend të kësaj i thoni se jeni prekur nga kjo tragjedi dhe se mund të flisni rreth saj nëse fëmija dëshiron.

  18. Je duke e zënë rrugën. Është lehtë për fëmijët të pengojnë në shtëpi, posaqërisht nëse janë energjikë. është mirë që të ëprfshini fëmijët në projekte në të cilat mund të ju ndihmojnë, sikurse pastrimi i dhomës.

  19. Sepse unë thash ashtu...! Kjo është thënia më absurde që përdoret nga prindërit dhe duhet shmangur. Gjithmonë kur thoni diçka, duhet të shpegoheni në mënyrë të arsyeshme dhe të kuptueshme për moshën e fëmijës.

  Pa marrë parasysh se çfarë i thoni fëmijës suaj, është mirë të mendoni para se të flisni. Kuptoni të vegjëlit se janë natyrisht aktivë dhe kurreshtarë, ndërsa biseda e ëmbël me ta është mënyra më e mirë që t`ju kuptojnë.

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Pushimet shijojnë më shumë me Prime Travel

  Ndërsa ditët e diellit të gushtit i lënë butësisht...

  Dëshironi të vraponi më shpejt, ndiqni këto tri këshilla

  Të gjithë e kemi dëgjuar frazën se duke e...

  Dëgjoni këto këngë për seks të ngadaltë dhe sensual

  Muzika mund të ndikojë në dëshirën tonë seksuale. Kështu...

  Çfarë është shtatzënia ektopike?

  Një shtatzëni ektopike mund të jetë një ngjarje shkatërruese...