Sado e përshtatshme që të jetë, ekziston një ide se larja e fytyrës në dush mund ta bëjë lëkurën që të humbasë vajrat natyralë. A është e vërtetë?

“Rreziku i supozuar është se uji i nxehtë dehidraton lëkurën, nxehtësia nga uji i nxehtë dhe avulli mund të zgjerohet dhe të shpërthejë enët e ndjeshme të gjakut në lëkurë dhe se bakteret në banjë mund të rrisin rrezikun e infeksionit. Por nuk ka asnjë provë shkencore për të mbështetur asnjë nga këto pretendime,“ thotë për Healthline Ivy Lee, një dermatologe e certifikuar.

Ekspertja Abigail James thotë se në fakt mund të ketë disa përfitime nga larja e fytyrës në dush. “Avulli nga dushi mund të ndihmojë në procesin e pastrimit të fytyrës. Shumë trajtime facials në mbarë botën përdorin avull gjatë pastrimit të pjesës së fytyrës, pasi zbut përmbajtjen e poreve. Kjo do të thotë që pastrimi mund të jetë më efektiv”, thotë ajo.

Për James, varet nga preferenca e kujtdo. „Unë do të preferoja që dikush të lajë fytyrën në dush sesa të mos e pastrojë fare,“ thotë ajo.

Me fjalë të tjera: Gjeni procesin e kujdesit të lëkurës që funksionon më mirë për ju.

Por kini kujdes! Ekspertët pajtohen se larja e fytyrës në dush nuk do të dëmtojë lëkurën ose nuk do të shkaktojë puçrra, por kjo nuk do të thotë që duhet ta vendosni temperaturën në ujë të nxehtë përvëlues. Duhet të përdorni ujë të ngrohtë, jo ujë të nxehtë!