A i thani rrobat e lagëta në shtëpi apo i lani dhëmbët menjëherë pasi që hani bukë apo pini, koha është që dikush t’ju ndal dhe t’ju shpëtojë organet e frymëmarrjes dhe dhëmbët që për këtë fakt janë në goditje.

1. Thani rrobat në shtëpi

Rrobat e lara ndoshta ju duken të pastra, por në fakt ato i pastrojnë rrezet sepse në to kanë mbetur shumë produkte që i keni përdorur për t’i larë. Përveç kësaj, kështu rritet edhe lagështia dhe mund të vijë deri tek formimi i kërpudhave. Rreth 25 për qind e shtëpive në të cilat thahen rrobat, është gjetur pozitive Aspergillus fumigatus, kërpudha e cila shkakton infeksion të mushkërive dhe ul imunitetin. E kjo që nuk i shihni, nuk do të thotë që nuk janë të pranishme.

2. Lani dhëmbët menjëherë pasi që hani

Për shkak të kësaj vetie mund të shkatërroni zmaltin dhe mbetjen e dhëmbëve. Pas diçkaje të thartë, sic janë lëngjet e pemëve, pijet e gazuara apo vera, pini një gotë ujë dhe prisni të paktën 30 minuta para se t’i lani dhëmbët. Deri atëherë sekrecioni do të neutralizojë thartësirat, shpjegon Sergio Lima Santiago, profesori i shkëlqyeshëm në Universitetin brazilian Ceará.

3. Nga e ngrirë në zjarr

Keksat, tosti i pjekur shumë, çipsi, patatet e fërguara dhe disa të tjerë karbohidrate ngjyrë kafe përmbajnë dy substanca të paqëndrueshme: sheqerin dhe aminoacidet që quhen aspargin. Në temperatura të larta para fërgesës apo pjekjes nga këto bëhet akrilamidi, i cili është i lidhur me disa lloje të karcinomeve (përfshirë endometrinë e vezoreve dhe veshkave). Çipsi dhe patatet e fërguara janë produkte veçanërisht shqetësuese nëse para fërgesës mbahen në frigorifer. Ftohti formon më shumë niseshte në sheqer, që rezulton me më shumë forma të substancave kancerogjene.

4. Përdorni bar për kokëdhimbje kur ju mundon marramendja

Mos kombinoni acetamiofenin me alkool (të cilin e keni në gjak). Disa hulumtime të reja kanë treguar se në këtë rast veshkat mund ta pësojnë shumë rëndë.