Cuclla (emziku) nuk mund të shkaktojnë probleme me dhëmbët nëse përdoret deri në ditëlindjen e dytë. Thithja e saj i hap rrugët e frymëmarrjes, pasi vazhdimisht e përdorim gjuhën dhe buzët.

Fëmija i posalindur që përdor zakonisht cucëll, rrallë mund të ketë sindrom të vdekjes befasuese (SIDS), i cili më shpesh paraqitet prej moshës dy deri më 14 muajshe. Për këtë na ka rrëfyer mjeku pediatër amerikan, Xhenifer Shu, i cili është autor i bestsellerit “Kur foshnja vjen në shtëpi”

– Thithja e cucllës i hap kanalet e frymëmarrjes, pasi vazhdimisht e aktivizon gjuhën dhe buzët. Kjo gjë nuk e lejon fëmijën që të bjerë në një gjumë të thellë dhe të rrehatshëm, që shpesh shpie në vdekje befasuese. Akademia Amerikane e Pediatërve i këshillojnë prindërit që para se ta shpiejnë foshnjat në shtrat për të fjetur, t’ua japin cucllën . Ajo nuk mund të shkaktojë probleme me dhëmbët nëse përdoret deri në moshën dyvjecare. Fëmijët që janë më energjikë në thithje duhet ta ndërpresin atë kur t’i keni afërsisht 18 muaj. – këshillon dr. Shu.

Hulumtimet kanë treguar se fëmijët që vazhdojnë të thithin edhe pas moshës trevjecare marrin ndezje të veshit të mesëm. /kosovarja.ch/