Nuk ka asgjë si mbështjellja me një peshqir pas një dushi të nxehtë. Pas tharjes, megjithatë, peshqiri gjithashtu laget. Tani është shtëpia perfekte për mikrobet. Shpresojmë që ta varni deri në tharje, por kjo nuk e mban peshqirin tuaj domosdoshmërisht të pastër.

Kjo është arsyeja pse CNN iu drejtua një eksperti për të mësuar se sa shpesh duhet të lahen peshqirët për të parandaluar bakteret dhe ndotjen.

Lani peshqirët tuaj të paktën një herë në javë. Ky është rregulli i përgjithshëm që rekomandoi Manal Mohammed, pedagoge e lartë e mikrobiologjisë mjekësore në Universitetin e Westminster në Mbretërinë e Bashkuar.

A mund ta përdor një peshqir pas një përdorimi?

Ripërdorimi i peshqirëve disa herë është më i mirë për mjedisin dhe ka të ngjarë të mos jetë shkak për alarm. Por sapo vëreni ndonjë erë të keqe, është padyshim koha për larje, pasi ky është një tregues i rritjes së kërpudhave dhe baktereve.

Dhe gjatë pandemisë, kushdo që infektohet nga Covid-19 në shtëpinë tuaj duhet të përdorë peshqirë të veçantë. Nuk dihet se sa kohë koronavirusi mund të mbijetojë në peshqir, por është shumë e rëndësishme të mos i ndani peshqirët me njerëzit e infektuar ose njerëzit e izoluar në shtëpi.

Si përfundojnë mikrobet në peshqir?

Sa herë që përdorni ose prekni një peshqir, ju transferoni çdo mikrobe në trupin tuaj në atë peshqir. Kjo është arsyeja pse rekomandohet – edhe para pandemisë – të lani duart me sapun dhe ujë për 20 sekonda. Nëse nuk i lani duart siç duhet, për të paktën 20 sekonda, veçanërisht pasi përdorni tualetin, pasi është i mbushur me mikrobe, ato lehtë mund të transferohen në peshqirin tuaj.

Këshilohet që peshqirët të mos lahen bashkë me veshje të tjera si të brendshme të ndotura apo rroba që janë bërë pis me të vjella ose lëngje të tjera.

Pas larjes, po aq e rëndësishme është edhe tharja. Peshqirët e patharë plotësisht mund të krijojnë një mjedis të shkëlqyeshëm për rritjen e baktereve.

Larja e peshqirëve të kuzhinës të ndarë nga peshqirët e banjës gjithashtu zvogëlon rrezikun e përhapjes së baktereve.

Një studim i vitit 2014 i peshqirëve të kuzhinës zbuloi se 89% ishin shtëpi për bakteret koliforme dhe 25% kishin E. coli.

Burimi: CNN