Ju pëlqen apo jo, në një moment banesës suaj i duhet një renovim. Gjërat e reja janë bërë të vjetra, ato që kanë qenë të vjetra tani janë shkatërruar, ashtuqë që të mos krijoni dëm edhe më të madh mos e prolongoni fillimin e punimeve.

Edhe pse renovimi është harxhim i madh, për disa punime çdo investim megjithatë shpaguhet, fillimisht sepse bëhet fjalë për punime të mëdha dhe renovim serioz i cili pastaj do të ju japë rezultate të shkëlqyera për shumë kohë. Thjeshtë, këto punime nuk janë sikur gëlqerosja që zbatohet pak nga pak, por “rezultatet” e tyre zgjatin me vite, madje edhe me dekada.

Mobiljet

Ndërrimi i mobiljeve si dyertë dhe dritaret është “riparim” që bëhet gati vetëm një herë në jetë. Nëse jetoni në ndërtesë apo shtëpi të vjetër, sigurisht keni vërejtur se dritaret dhe dyert e drurit aspak nuk izolojnë sa duhet, kurse gjatë periudhës së dimrit dhe muajve të ftohtë kjo nuk ju përshtatet sepse thjeshtë e humbni nxehtësinë duke u përpjekur që ta ngrohni hapësirën.

Madje edhe sikur të keni ngrohje qëndrore, nuk vlenë nëse e “ngrohni oborrin”. Investoni para në PVC mobilie cilësore dhe shtëpia juaj automatikisht do të bëhet më e ngrohtë.

Izolimi

Që tani mund të themi se izolimi është i rëndësishëm për ngrohjen gjatë dimrit si dhe për ftohjen gjatë verës, në fakt edhe për zhurmën! Kur muret janë të hollë sikur letër do të dëgjoni gjithçka që ndodhë rreth jush, e kjo mund të bëhet mjaft e pakëndshme.

Gjithashtu, kur dëshironi ta ngrohni banesën e cila ka muret e hollë si dhe është në anën veriore, më të ftohtë, do të ju duhet ngrohje e fortë që sikur kamufloni faktin se jetoni në një “shtëpi kartoni”. E njëjta vlen edhe për periudhën e verës dhe „ferrin“ e nxehtë në banesën e cila është në anën me diell. Izolimi i mirë ju mbronë si nga nxehti edhe ftohti, poashtu edhe nga fqinjët e zhurmshëm. Bëjeni një herë dhe kurrë më!

Ngrohja

Renovimi i banesës sa i përket ngrohjes është gjithashtu investim i mençur, posaçërisht nëse keni mjaft para që të investoni në këtë lloj punimesh. Nëse deri tani jeni ngrohur me rrymë apo keni ndezur stufën apo furrën, e keni të qartë sa punë ka aty.

Ngrohja qëndrore në këtë rast është opcion vërtetë i lehtë për të cilën nuk duhet shumë të mendoheni, dhe nëse keni mundësi ta shfrytëzoni – vetëm para. Investimi po që është i madh dhe ngrohjen qëndrore e paguani gjatë tërë vitit, por nëse ju është mërzitur i ftohti gjatë dimrit dhe nxitimi që të kyçni stufën të akumulojë apo ndizni zjarrin – ia vlenë çdo para e investuar!

Ngrohja nën dysheme është investim shumë fitimprurës dhe për këtë shumica e njerëzve po vendosin për instalimin e saj. E tërë dyshemeja e banesës suaj shëndrrohet në sipërfaqe ngrohëse dhe fitoni luksin që nëpër pllaka të ecni këmbëzbathur në mes të dimrit.

Dyshemeja

Rregullimi i dyshemesë është vërtetë një nga punimet më të shpeshta, si kur bëhet fjalë për gdhendjen e parketit, si kur bëhet fjalë për ndrrimin e plotë të dyshemesë dhe montimin e, të themi, të laminatit. Dyshemeja e re, e rregulluar është shumë më e lehtë për mirëmbajtje, vërtetë ju kursen edhe kohën edhe nervat edhe paratë, dhe nëse dyshemeja e rrënuar ju ka bezdisur – vetëm para!

Banjoja

Edhe një nga punimet e popullarizuara dhe apsolutisht të dobishëm është renovimi i banjos. Rregullimi i gypave, ndërrimi i lavamanit të vjetër, nevojtores dhe pllakave jo vetëm që ju jep banjo më të bukur, por edhe më të pastër dhe më të lehtë për mirëmbajtje.

Dush kabina apo vaska që janë vjetërsuar, me plot guri gëlqerorë i cili nuk mund as të pastrohet më nuk ju nevojiten dhe lirisht investoni për banjo përrallore. Sikur në rastin e të gjitha punimeve të cekura, kjo është tani dhe kurrë më!

kosovarja.ch