17.7 C
Priština
More

  Parandalimi dhe shërimi i kancerit të qafës së mitrës

  spot_imgspot_img

  Disa minuta mund të shpëtojnë jetën tuaj! Asnjë femër nuk duhet të vdesë apo sëmuret nga kanceri në qafë të mitrës, sepse ai mund të shërohet apo parandalohet nëse i njohim arsyet e paraqitjes së tij. Human Papiloma Virusi, apo HPV, është një sëmundje e transmetueshme seksualisht e cila gati se 100% ndërlidhet me kancerin në qafë të mitrës.

  Të zbulohet në kohë

  E dimë se fajtori kryesor për këtë sëmundje është HPV e cila transmetohet seksualisht dhe që parandalimi i kancerit në qafë të mitrës duhet të fillojë në parandalimin e përhapjes së HPV. Në kohën që jetojmë është e pamundur që të ndërmirren masa preventive në vetëm një shtet, pasiqë nuk do të ketë efekt në këtë kohë të migrimeve dhe mënyrës së sotme të jetesës. Për këtë arsye që të parandalohet kjo sëmundje duhet një bashkpunim ndërkombëtar e posaçërisht rajonal, me çka do të bëhet edukim më i mirë seksual i të rinjve, informimin e tyre mbi sëmundjet e këtilla dhe vaksinimin kundër tyre, shpjegimin e nevojës që të kemi kontrolle gjinekologjike të rregullta me çka kanceri në qafë të mitrës mund të zbulohet herët dhe të shërohet qysh në fillimet.

  Vaksinimi kundër HPV

  Marrëdhëniet seksuale mbartin rrezikun e transmetimit të kancerit të qafës së mitrës patogjenëve. Kjo është arsyeja pse vaksinimi rekomandohet në një moshë shumë të re sepse ashtu krijohet imunitet ndaj tipave më të rrezikshëm dhe më të zakonshëm të HPV-së. Kanceri i qafës së mitrës edhe kur të zhvillohet, është e rëdësishme që të detektohet në kohë dhe në fazën fillestare. Ekziston një test i lirë dhe efikas i quajtur Papa-test i cili detekton anomalitë dhe stacionet jonormale para se të zhvillohen në të dëmshme. Pavarësisht diagnozës relativisht të thjeshtë, të lirë dhe të besueshme të kancerit dhe njohurive bashkëkohore mbi mënyrën fillestare të saj dhe rritjen relativisht të ngadaltë dhe zgjerimin, ne ende nuk mund të jemi të kënaqur me nivelin e dijes që kemi për të, veçanërisht ne të rinjtë, duhet t`i zgjerojmë mënyrat e parandalimit dhe aftësive të hershme të zbulimit.

  Çka është Papa-testi?

  Zbulimi i kancerit në qafën e mitrës është i mundshëm me anë të kërkimit mikroskopik citologjik ( analiza e stacioneve që merren për kontroll në qelq gjatë kontrolleve gjinekologjike). Me anë të këtij zbulimi G.N. Papanikollau ka shpëtuar me miliona jetë femërore anembanë botës, me çka

  testi për hirë të tij quhet “PAPA” apo “PAP” test. Me anë të analizës citologjike kanceri i qafës së mitrës mund të zbulohet në stadiumin fillestar, asimptomatik, gjithashtu mund të bëhet zbulimi i sëmundjeve seksualisht të trasnmetueshme SST shërimi i të cilave përbën parandalimin e kancerit në qafë të mitrës. Kontrolli duhet bërë nga krijimi i marrëdhënieve seksuale apo më vonë deri në moshën 20 vjeçare, frekuentimi i kontrolleve varet nga rezultatet e kontrolleve të mëparshme ndërsa është e nevojshme që të kemi së paku një kontroll në vit. Duhet ndarë ca minuta për Papa-testin sepse ai mund të shpëtojë jetë.

  Cili është shkaku kryesor i kancerit të qafës së mitrës?

  Një nga shkaqet kryesore të kancerit të qafës së mitrës kronike afatgjatë, inflamacion i vaginës dhe mitrës (të patrajtuara) shkaktohet nga virusi lyth i njeriut (HPV), që transmetohet nëpërmjet kontaktit seksual. Janë të njohura më shumë se 150 lloje të HPV, dhe 15 prej tyre janë shkaktar të kancerit në qafën e mitrës. Në mjedisin tonë, llojet më të zakonshme dhe më të rrezikshme janë tipat 16 dhe 18 dhe janë quajtur viruse me rrezik të lartë, ndërsa llojet e HPV 6 dhe 11 kanë potencial ONKOGJENIKË, por ata shkaktojnë paraqitjen e puçrrave të pakëndshme me maje në organet seksuale femërore dhe mashkullore.

  Kush vuan zakonisht nga kanceri në qafën e mitrës?

  Mosha mesatare e grave që formuan një sëmundje malinje dhe premalinje të kancerit të qafës së mitrës është sot më e ulët se disa dekada më parë. Faktorët më të rëndësishëm të rrezikut për zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës si një infeksion janë sëmundjet seksualisht të transmetueshme me HPV ONKOGJENIKË, fillimi i hershëm i jetës seksuale (para moshës 18), ndryshimi i partnerëve seksualë, dhe pirja e duhanit e cigareve.

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Pushimet shijojnë më shumë me Prime Travel

  Ndërsa ditët e diellit të gushtit i lënë butësisht...

  Dëshironi të vraponi më shpejt, ndiqni këto tri këshilla

  Të gjithë e kemi dëgjuar frazën se duke e...

  Dëgjoni këto këngë për seks të ngadaltë dhe sensual

  Muzika mund të ndikojë në dëshirën tonë seksuale. Kështu...

  Çfarë është shtatzënia ektopike?

  Një shtatzëni ektopike mund të jetë një ngjarje shkatërruese...